ERDON Helyi hírek

2015.09.14. 12:40

Újdonságokkal teli tanévkezdés Érmihályfalván

Hétfőn délelőtt a hagyományokhoz híven előbb a Zelk Zoltán Általános Iskolában, utána a Mezőgazdasági Főgimnáziumban tartották meg a tanévnyitó ünnepséget Érmihályfalván.

Hétfőn délelőtt a hagyományokhoz híven előbb a Zelk Zoltán Általános Iskolában, utána a Mezőgazdasági Főgimnáziumban tartották meg a tanévnyitó ünnepséget Érmihályfalván.

Hétfőn reggel a 9 órai ünnepséget megelőzően, ahogyan minden szeptember derekán történik, sok kisdiák virággal a kezében, táskával a hátán, szülei kezét fogva igyekezett a Zelk Zoltán Általános Iskola főépületének udvarára. A csengőszót és a román himnusz taktusait követően Csengeri Csongor igazgató köszöntötte a megjelenteket, külön is az előkészítős és az ötödikes diákokat, illetve a szülőket - utóbbiaknak megköszönve, hogy az iskolára bízzák "legféltettebb kincseiket". Hasonló köszöntő szavakat mondott Drugacs Alina aligazgatónő. Nyakó József polgármester az önkormányzat oktatás iránti törődésének nevezte, hogy folytatják az épületek felújítását, ugyanakkor egy "nagy adósságnak" nevezte a főépület udvarának egyre halasztódó rendbetételét. A rendőrség képviseletében Radu Silaghi rendőrfőnök (románul) és Derşidan Cristian (magyarul) hívta fel a figyelmet a közlekedési és viselkedési szabályokra, örömüket fejezve ki, hogy a szünidő alatt nem volt gyerekeket érintő baleset.

Még várnak ovisokat

A továbbiakban Karsai Kristóf elsős és Végh Maja előkészítős kisdiákok verssel köszöntötték társaikat és a tanévet. Csengeri Csongor adatokat is ismertetett: az elmúlt tanévet 1027 diákkal kezdték, 1018-cal fejezték be, 94% sikeresen lépett felsőbb osztályba; most éppen 1000 az iskolások száma (517 elemista, 483 V.-VIII.-as), további 269 az óvodás. Az igazgató tudomása szerint még vannak óvodába be nem irtatott gyerekek, őket még várják. Tíz új pedagógust is köszönthettek. Végezetül Varga Róbert aligazgató figyelmeztetett: mindenki érezze sajátjának és vigyázzon az iskolára, az úgynevezett "zöld épületbe" pedig csak az oda beosztott osztályoknak van bejárásuk (ide költöztek a step-by-step osztályok). Mindezek után az osztályok termeikbe vonultak, "belakták" a főépület eddig nem használt, a labdarúgó pálya felőli új szárnyát is.

A Mezőgazdasági Főgimnázium udvarán enyhe kuncogás kísérte Zeffer Tímea igazgatónő megállapítását, miszerint a diákok közül már sokan várták a tanévkezdést.

Nyertes pályázatok

Az igazgatónő ismertette az iskolát érintő újdonságokat (ezek nagyrészéről már beszámoltunk), de két nyertes Erasmus-projektet is említett: egyikben majd 14 (versenyen kiválasztandó) diák vehet részt olaszországi tanulmányúton, a másikban francia, tahiti, lengyel és görög iskolákkal fognak együttműködni. Két új pedagógust köszönthettek, egyikük az iskola volt diákja. Az információkat és a köszöntő szavakat dr.Derşidan Ştefania aligazgató ismételte meg románul, majd Nyakó József polgármester biztosította az érintetteket, hogy a tanintézmény új szárnyának vontatottan haladó építésére keresik a megoldást. Karsai Attila alpolgármester köszöntő szavai után a rendőrség képviselői következtek, majd Bogdán István római katolikus és Grigorie Gabriel görög katolikus lelkészek adták áldásukat a tanévre, az iskolára, ami után az osztályok elfoglalták tantermeiket.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!