ERDON Helyi hírek

2015.09.08. 12:15

Újabb tömbházak hőszigetelése

A nagyváradi önkormányzat megbízásából folytatódott a tömbházak hőszigetelési programja, ezúttal újabb 9 ingatlant újítottak fel. Kettő ezek közül kedden sajtótájékoztató helyszíne volt.

A nagyváradi önkormányzat megbízásából folytatódott a tömbházak hőszigetelési programja, ezúttal újabb 9 ingatlant újítottak fel. Kettő ezek közül kedden sajtótájékoztató helyszíne volt.

A tömbházak hőszigetelése európai uniós finanszírozással valósul meg, a Regionális Operatív Program 2007-2013 „Lakóházak energetikai hatékonyságát elősegítő befektetések támogatása” elnevezésű kiírása keretében. A közelmúltban kilenc ingatlan felújítása fejeződött be, mely munkálatokra a váradi önkormányzat úgy hirdetett közbeszerzési eljárást, hogy ezeket két kontingensre osztotta, öt-négy arányban. Kedd délelőtt Mircea Mălan alpolgármester ezek egy-egy helyszínén, a W. Shakespeare utcában és az Averescu marsall úton tartott sajtótájékoztatót, lakótársulási vezetőknek, illetve néhány kedvezményezettnek a társaságában.

Több közt elhangzott: az első csomag a Cazaban utca 6. szám, a Ciheiului utca 1. szám, a Peneş Curcanul utca 26. szám, a W. Shakespeare utca 29. szám és a Rulikowszki út 14. szám alatti tömbházakat tartalmazta, melyek különböző lakótársulásokhoz tartóznak. A beruházás teljes költségvetése 2.075.663, 43 lej volt, az Európai Unió 49,20 százalékkal, a román kormány 10,80 százalékkal, az önkormányzat és a lakótársulások pedig 40 százalékkal járultak hozzá a költségekhez. A projekt eredményének előnyeit 205 lakó élvezheti, vagyis összesen 99 lakás komfortkörülményei javultak. Állítólag legkevesebb 40 százalékkal kevesebb lesz ezentúl a hőfogyasztás, csökkenek a rezsikiadások, és a szennyezőanyag kibocsátás is redukálódik.

Rossz a törvény

A másik „adagba” négy tömbház tartózott, melyek egyaránt az Averescu marsall úton vannak (5., 7., 9. és 11. szám), és ugyanazon lakótársulásba tömörülnek. Ez esetben az invesztíció teljes költségvetése 2.116.797,15 lej volt, és az Európai Unió szintén 49,20 százalékkal, a román kormány 10,80 százalékkal, az önkormányzat és a lakótársulások pedig 40 százalékkal járultak hozzá a költségekhez. Ezúttal 171 lakó örülhetett a történteknek, és 100 lakás komfortkörülményei lettek jobbak, azaz az ígéretek szerint legkevesebb 40 százalékkal kevesebb lesz ezentúl a hőfogyasztás, csökkenek a rezsikiadások, és a szennyezőanyag kibocsátás is redukálódik.

Ezen kiírás keretében amúgy 6 tömbházat már korszerűsítettek, és 30 ingatlan hőszigetelése van folyamatban.

A sajtótájékoztatón amúgy Mircea Mălan alpolgármester bírálta a hazai közbeszerzési törvényt, mely megköti az önkormányzatok kezét abból a szempontból, hogy a legkisebb árajánlatot tevő céget kell válasszák, és semmilyen feltételeket nem szabhatnak a kivitelezés módját illetően. Pozitív példaként Németországot említette, ahol a tendereztetésnél kiszámítják az árajánlatok átlagát, és azzal a pályázóval kötnek szerződést, melynek az ajánlata a képzeletbeli vonal alatt az első.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!