ERDON Helyi hírek

2015.09.18. 09:38

Trombita vészhangja

Az 5. Medgyesi MECEFF Filmfesztiválon alkalmam volt látni Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjét.

Az 5. Medgyesi MECEFF Filmfesztiválon alkalmam volt látni Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjét.

Nemzetközileg igen jó hírnévnek örvendő magyar filmművészet, 2015-ben is, teljes joggal, új babérokkal gazdagítja a világ filmművészetének igen jelentős babérkoszorúját.

Mundruczó Kornél a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett diplomát, előbb színész szakon 1998-ban Zsámbéki Gábor, majd 2003-ban Film- és televízió szakon, rendezők Szász János és Zsombolyai János osztályában.

A hazai közönségnek lehetősége volt, hogy megtekintse néhány produkcióját. A TIFF vendége volt, amelyen a Delta című alkotását mutatták be, jelentős sikerrel.

Az idén az 5. alkalommal megtartott Medgyesi Közép-Európai Nemzetközi Filmfesztiválon (MECEFF „7+1”) a versenyfilmek szekciójában Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjét is bemutatták. A film elnyerte a Legjobb Film-díját és a Legjobb operatőr díjat is.

A filmről

Maga a film 120 perces. Film szempontjából majdnem hibátlan alkotás. Az Európa Tanács filmalapja, illetve a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült, ami látszik, a rendezőnek nem okozott gondot a hogyan. Ennek következménye, hogy a rendkívül éles mondanivalóját úgy csomagolhassa, ahogy azt ő eddig is megtette. Az aránylag egyszerűnek ható filmtörténetbe, adottságainak köszönhetően, nagyon komoly társadalmi problémákat vet fel, mint az idegengyűlölet, a rasszizmus kérdését. Nem véletlen, hogy a film szövegében is elhangzik a korcs szó, tehát nem fajtiszta.

A 2014-ben készült film a megkínzott, elnyomott ebek és az emberek harcáról szól. Lili, a 13 éves kamaszlány elvált szülők gyermeke, akit a nyári szünidőre az apja gondjaira bízza a tanulmányútra menő anya. Az apjától elidegenedett kislány Hagen nevű kutyájával együtt fogja eltölteni szünidejét a társasházban. Különleges kapcsolat alakult ki a kislány és a kutyája között. Rendkívül ragaszkodnak egymáshoz. Lili trombitájának hangja sajátosan hat Hagenre. A szomszéd bejelentésére megjelennek a rend őrei. Figyelmeztetik az apát, hogy a nem fajtiszta kutyák után ebadót kell fizetni, a rendelet értelmében. Lili minden erejével próbálja megvédeni Hagent. Mivel Dániel, az apa nem akar ebadót fizetni, ezért kiteszi az ebet az utcára. A kislány kétségbeesetten keresi a kedvencét. Hagen kóborol az utcán, menekül a sintérek elől. Egy hajléktalanhoz társul, aki eladja az Afgánnak (Mundruczó Kornél). Harci ebet nevel belőle. Kutyaviadalra készíti fel. Bár Hagen díjazott lesz, elszökik, és a kóbor kutyákhoz csatlakozik. Végül elfogják, a sintértelepre kerül. Hagen hatására a kutyák fellázadnak, kitörnek a menhelyről, megtámadják azokat az embereket, akik ártottak nekik. Könyörtelen a bosszújuk. Rohannak Budapest utcáin. Úgy tűnik, hogy az illetékes hatóságok tehetetlenek az őrjöngő kutyafalkával szemben. Csak egyetlen ember, Lili tudja megállítani.

A film rendkívül szemléletesen érzékelteti, hogy erőszak erőszakot szül.

Képi nyelven az operatőr Budapest olyan utcarészleteit használja fel, mely nem a Halász bástyáról felvett panorámát eleveníti fel. Ennek a filmek sokkal mélyebb mondanivalója van. Szuggesztíven mutatja be a nagyváros izgalmas, mozgalmas világában a magányos kislányt. Lili, miután a kutyáját az apa kiteszi az utcára, nem megy iskolába, hanem magányosan üldögél kedvencével a dombtetőn. Majd zenekari próbára megy a kutyájával. Botrányt eredményez.

Psotta Zsófia hitelesen alakítja az öntörvényű, magányos kamaszlányt, aki harcol a kedvencéért, a környezetével is szembeszáll. A néző szorongva nézi a film utolsó jeleneteit, mikor az őrjöngő kutyafalka, élén Hagennel rohan a főváros utcáin. Lili kesereg. Végül megtalálja az őrjöngő kutyafalkát a társasházuk előtt. Bár a kislány feszült, nem fél. A vicsorító, agresszívvá vált Hagenhez szól: Mit csináltál? Előveszi a trombitáját. A csodálatos zene megszelídülésre készteti a kutyákat. A földre fekszenek a kutyák, majd Lili és az apja is.

A film áttételesen a mitológiai dalnokra, Orpheuszra utal. A görög mitológia szerint Orpheusz zenéjével képes volt lecsillapítani a vadállatokat. Beszélni tudott az állatokkal. A lantjával olyan zenét szólaltatott meg, amellyel meghódította az alvilág őreit.

A Fehér Isten című film a 67. cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű programjának fődíját, filmjének kutyafőszereplője pedig a legjobb kutya alakításért járó Palm Dog-díjat (Kutya Pálma-díj) kapott.

Szereplők: Psotta Zsófia (Lili), Zsótér Sándor – (Dániel, az apa). Horváth Lili – Elza, Thuróczy Szabolcs – öregember. Monori Lili – Bev, Gálffi László – zenetanár, Nagy Ervin – hentes, Mundruczó Kornél – Afghan, Ascher Károly – Péter, Bánki Gergely – gyepmester, Polgár Tamás–gyepmester, Bodnár Erika – szomszéd, Body, Luke – Hagen (kutya), Csepeli Bence – Gyémánt, Derzsi János – hajléktalan, Faix Csaba - Tv riporter, Frajt Edit – rendőrnő, Gallusz Alexandra - biciklis lány Tamási Zoltán-biztonsági őr.

A film sikerének titkát az időszerű mondanivalója, képi világa, a színészek csodálatos alakításai, a rendezői és operatőri munka eredményezte.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!