ERDON Helyi hírek

2015.09.03. 14:25

Tíz éves dobos a felnőttek között

Egy rockkoncerten nem meglepő, ha a rajongók odavannak a dobosért (is). Kicsit árnyalja a helyeztet, ha ez a dobos (egy felnőtt bandában) egy 10 éves kisfiú. A neve Wesser Patrik, Debrecenből, akivel Diószegen találkoztunk.

Egy rockkoncerten nem meglepő, ha a rajongók odavannak a dobosért (is). Kicsit árnyalja a helyeztet, ha ez a dobos (egy felnőtt bandában) egy 10 éves kisfiú. A neve Wesser Patrik, Debrecenből, akivel Diószegen találkoztunk.

Jim Morisson, Jimi Hendrix, ZZ Top, Rolling Stones - néhány olyan név a rocktörténelemből, melyek nagy valószínűséggel nem sokat mondanak egy tíz év körüli gyereknek, és nincs is ezzel baj. Ám a debreceni Wesser Patrik kivétel, ő nem csak ismeri az említett neveket, dalaikat, de egy banda dobosaként elő is adja őket. Félreértés ne essék, felnőttek alkotta bandáról beszélünk, profi zenészekkel, ahol az énekes, a szóló- és basszus gitáros mögött uralja a ritmus-szekciót a 10 éves Patrik. Aki ott volt az idei bihardiószegi napokon, szombaton, amikor a Diószegre személyes kapcsolatok révén eljutott debreceni Crocodile Rock nevű együttes adott remek élő koncertet (a Tankcsapda előzenekaraként), az távol a színpadtól talán nem is látta, hogy egyáltalán ül valaki a dobok mögött. Csodálkozhatott is, hiszen azok mégis úgy szóltak, hogy profi zenészt sejtettek - nem is tévedtek. No, de hogyan kerül egy 10 éves gyerek egy profi zenekarba? A kérdést a kiskorú zenész édesapjának Wesser Lászlónak tettük fel, aki természetesen ott volt Diószegen.

Lába nem ért a pedálig

A családban legalább 2 - 3 generációt kell "visszalapozni", hogy zenével foglalkozókra bukkanjunk, mondta el az informatikus Wesser László, akinek felesége könyvelő, tehát direkt örökséget nem kapott a zenélés felé Patrik. Két éves kora közül fedezték fel, hogy a kisfiú a tévéből, rádióból hallott zenéket "szabályosan kidobolja" saját eszközeivel, aminek nyomán később kikérték szakemberek véleményét. Kiderült a hajlam, a tehetséget igazolta, hogy az azóta elhunyt Kovács János ütőhangszer-művész tanítványául fogadta az akkor 4 éves Patrikot, miközben 8 - 9 évesen kezdik általában a gyerekek oktatását. Lába még nem érte el a pedált, addig is kézzel dolgozott, majd 5 és fél évesen a Cívis Big Band dobosa lett, melynek akkor Kovács János volt a karmestere. Abban az időben mesterével már egy turnén is részt vett Japánban, egy színházi előadás háttérzenészei voltak, Patrik 20 percnyi szólóra is lehetőséget kapott. A Crocodile Rock ma egy stabil banda, melyben játszik, például nemrég, a Campus fesztiválon szerdán önállóan koncerteztek, szombaton Patrik szólóban lépett fel a Kowalsky meg a Vega, illetve a Tancsapda előtt.

Sokat kell gyakorolni

A legalább egy órás, de akár annál hosszabb koncertek egy felnőttet is kikészítenek fizikailag, hogyan bírja ezt egy gyerek? Wesser László szerint Patrik semmi különös fizikai felkészülést nem végez, jár harcművészeti (ju-jitsu) edzésekre, vagy focizik, mint más gyerekek. A titok - ha van - abban áll, hogy sokat kell dobolni, a Campus fesztivál előtt például két hétig napi 5 órát gyakorolt. Ezzel nem kergeti az őrületbe a szomszédokat, hiszen a debreceni rocksuliba van bejárásuk. Másik érdekes kérdés: hogyan viszonyulnak a felnőtt zenészek a gyerekhez? A válasz rövid (és nem meglepő): a profik tisztelettel és türelemmel, az amatőrök irigységgel. A Wesser család azt tervezi, hogy amint lehet, önálló hanghordozóval jelentkezik az ifjú zenész, amikor pedig eléri a gimnazista kort, külföldön, terveik szerint Németországban taníttatják tovább. Hogy aztán mi lesz? A lehetőség, a tehetség bármire adott...

Káprázatos dobszólók

A diószegi koncerten Wesser Patrik többször is frenetikus dobszólóval kápráztatta el az értő közönséget, mely nagy ovációval köszönte meg azt. Aztán, mintha misem történt volna, máris belecsapott a következő dalba. Amikor pedig vége volt a koncertnek, meghajolt a többiekkel - Kabai István (gitár), Tamás Nándor (ének), Pércsi Sándor (basszusgitár) - együtt, levonultak a színpadról, és ki-ki fogta a saját söröspoharát. Mármint Patrikon kívül, akinek üdítős palack járt. Hiszen még csak 10 éves!

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!