ERDON Helyi hírek

2015.09.13. 18:06

Tiszteletbeli konzulátus a várban

Az elmúlt csütörtök este a nagyváradi vár E jelzésű épülettömbjében felavatták Szlovákia tiszteletbeli romániai főkonzulátusát, illetve egy Szlovák Kulturális Központot is megnyitottak.

Az elmúlt csütörtök este a nagyváradi vár E jelzésű épülettömbjében felavatták Szlovákia tiszteletbeli romániai főkonzulátusát, illetve egy Szlovák Kulturális Központot is megnyitottak.

Csütörtök este diplomáciai rendezvény helyszíne volt a nagyváradi vár: román és szlovák vezető politikusok, üzletemberek, intézményigazgatók és közéleti személyiségek jelenlétében az E jelzésű épülettömb földszintjén felavatták Szlovákia tiszteletbeli romániai főkonzulátusát, illetve egy Szlovák Kulturális Központot is megnyitottak, ahol egy fényképkiállítást, valamint a közép-európai állam történelmi-földrajzi sajátosságait bemutató tárlatot lehetett megtekinteni.

A két nyelven zajlott ünnepségen megjelenteket a himnuszok eléneklése után Miroslav Iabloncsik tiszteletbeli konzul köszöntötte. Jan Gabor szlovák nagykövet azt mondta: harmadik éve állomásozik Romániában, és valahányszor megünnepelték szülőhazája nemzeti napját, azt kellett tapasztalja, hogy a romániai szlovákok nem utaznak fel Bukarestbe, mert túl messze van az ország nyugati részében élőknek, ezért örül annak, hogy most egy olyan, számukra közeli nagyvárosban, mint Várad is nyílt nem hivatalos diplomáciai képviselet. Megítélésében egy tiszteletbeli konzulnak az kell legyen a szerepe, hogy tanácsokat adjon a problémákkal küszködő szlovákoknak, beleértve azokat is, akik átutazóban vannak, valamint bátorítsa a két ország közötti gazdasági és kulturális együttműködést. Ezt emelte ki felszólalásában Valeriu Zgonea, a román Képviselőház elnöke is, aki szerint az ehhez hasonló események megerősítik a kapcsolatot a romániai és a szlovákiai szlovákok, valamint a románok és a szlovákok között is.

Tisztelet

Ilie Bolojan váradi polgármester úgy fogalmazott: a szlovák közösség tagjai hozzájárulnak Nagyvárad és Bihar megye fejlődéséhez, többek közt amiatt, mert szorgalmasak, az önkormányzat pedig azért biztosít székhelyet a konzulátusnak, hogy ezáltal is kifejezze a szlovák nép és állam iránti tiszteletét. Szót kapott még Jana Lassakova, a szlovák parlament alelnöke, aki a diplomácia nyelvezetét használva fejezte ki köszönetét, valamint Adrian Merka parlamenti képviselő, a Romániai Szlovákok és Csehek Szövetségének vezetője is. A beszédek után leleplezték a székhely tábláját, majd a tolmács szerepét is elvállaló Ján Mlinárcsik atya, a vártemplom személyi plébániájának tisztelendője végezte az ilyenkor szokásos egyházi szertartást. Ezután az avatószalagot vágták át az illetékesek, majd szlovák ételek kóstolásával ért véget a rendezvény.

Fogadóórák

A Helyi Tanács 220 négyzetmétert utalt ki ingyenes használatra tíz évre a Szlovák Köztársaság tiszteletbeli konzulátusa és kulturális központja számára. A székhely a hét minden napján várja az érdeklődőket, Miroslav Iabloncsik tiszteletbeli konzul pedig keddenként és csütörtökönként tart fogadóórákat. Amúgy jelenleg Romániában körülbelül 18.500 szlovák él, Váradon mintegy 800-an, illetve a megyében 10.000-en, olyan településeken, mint Sólyomkővár, Făget, Cserpatak, Felsőderna, Madarász vagy Nagyszalonta. Elnyomó többségük római katolikus, ezért az avatóünnepségen jelen volt Exc. Böcskei László megyés püspök is.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!