ERDON Helyi hírek

2015.09.01. 10:52

Részletek a hodosi gyilkosságról

A pszichiátriai szakvélemény megállapította, hogy a gyilkosság pillanatában beszámíthatatlan állapotban volt az a 40 éves férfi, aki augusztus közepén brutálisan meggyilkolta a Szalárd községhez tartozó Hodoson élő édesapját.

A pszichiátriai szakvélemény megállapította, hogy a gyilkosság pillanatában beszámíthatatlan állapotban volt az a 40 éves férfi, aki augusztus közepén brutálisan meggyilkolta a Szalárd községhez tartozó Hodoson élő édesapját.

A férfi személyiségi zavarairól tudott a család és a közelebbi hozzátartozók, így ha kezeltetik, talán elkerülhető lett volna a gyilkosság. Ahogy már megírtuk a 72 éves Iosif Urs váradi lakos feldarabolt holttestét hodosi házának udvarán és kertjében találta meg egyik lánya, aki úgy döntött, hogy meglátogatja apját, miután az nem válaszolt a telefonhívásokra. Mivel a ház kapuja el volt reteszelve, a nő egy szomszéd segítségét kérte, az ő kertjéből mászott át apja birtokára, ahol megtalálta annak feldarabolt holttestét szétszórva a házban, az udvaron és a kertben. A riasztást követően a rendőrség nagy erőkkel szállt ki a helyszínre, ahol megállapították, hogy a testet egy tompa fejszével darabolták fel, majd szétszórták, még a szomszédok telkeire is. Az egyik szomszéd szerint a tűzoltók a kútból is kiszivattyúzták a vizet, hogy biztosak legyenek benne, hogy oda nem került emberi maradvány.

Gyanúsított

A rendőrség fő gyanúsítottja már az elejétől kezdve a férfi fia, Graţian Urs volt, aki három nappal korábban elkísérte apját a faluba, majd a gyilkosság után rögtön elutazott Ausztria felé egyik nővérével és annak nagyobbik lányával, akik semmit sem sejtettek a gyilkosságból. Út közben a férfi ideges volt, megkérte nővérét, hogy kapcsolja ki a telefonját és mikor Neudau (Ausztria) településre megérkeztek, ahol a nővére lakott, eltűnt. Urs később visszatért és kérte hadd mehessen vissza Váradra. A nővér nagyobbik lányát otthon hagyta és kisebbiket vitte magával. Húsz perccel az után, hogy elindultak Várad felé, az ausztriai településen hagyott nagyobbik lányt felhívták, hogy nagyapja meghalt, és nagybátyja ölte meg. A 19 éves lány azonnal elrohant a rendőrségre, miután anyja nem vette fel a telefont. Később kapott egy sms-t húgától, aki elárulta, hogy nagybátyjuk nem engedi, hogy telefonon beszéljenek, amíg nem érnek Váradra. Az osztrák rendőrök értesítették magyarországi és romániai kollégáikat, az autó ellen körözést adtak ki. Idő közben a nagyobbik lány sms-ben továbbította az osztrák rendőrök utasításait, hogy az autóban ülők hogyan kerülhetik el az újabb tragédiát. A Várad felé vezető úton Graţian Urs ismét erőszakossá vált, próbálta elhúzni testvérét a volántól vagy befogta a szemét, hogy ne lásson. 30 kilométerre Nagyváradtól, Berettyóújfaluban a férfi megkérte testvérét húzzon le az útról és álljon meg. Ahogy Graţian kiszállt, a nő elhajtott és a legközelebbi járőröktől kért segítséget, akik később el is kapták a férfit, akit másnap ki is hallgattak.

Nem beszámítható

Graţian Urs vallomástételkor világosan beszélt, tisztán emlékezett a gyilkosság minden részletére, és arra is hova dobta a testrészeket. Az indíték feszegetésekor, a férfi azt mondta, hogy önvédelemből cselekedett, mivel apja meg akarta ölni. Mint elmondta apja, a szomszédok és több szektás árammal rázta meg, így megölte apját, hogy megszabaduljon a veszélytől. Mivel a gyilkos nem volt regisztrálva mint pszichiátriai beteg és még jogosítványa is volt, 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték. Később viszont elvégezték a pszichiátriai vizsgálatot, ami alapján kiderült, hogy a férfi súlyos mentális betegségben szenved, a gyilkosság pillanatában pedig nem volt beszámítható, ezért kiengedték az előzetesből és a vaskohsziklási pszichiátriai kórházba utalták. A betegségéről már 13 éve tudtak a családtagok, a férfi több alkalommal is elvesztette a fejét, a család még sem tett semmit. Graţian idővel egyre erőszakosabb lett, üldözési mániája volt, azt mondta, hogy negatív energiával bombázzák, ezért kiabálásokkal és halálos fenyegetésekkel terrorizálta a körülötte élőket. A férfi apját is megfenyegette aznap, mikor elindultak Hodos felé, hogy megöli az áramütések miatt. Mivel a gyilkost beszámíthatatlannak nyilvánították a vaskohsziklási kórházban marad, ahonnan csak akkor szabadulhat, ha az orvosok megállapítják, hogy meggyógyult és nem jelent veszélyt a társadalomra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!