ERDON Helyi hírek

2015.09.15. 16:56

Meghívjuk Önöket, hogy tekintsenek meg négy passzivházat Magyarországon!

Mennyi energiát fogyaszt egy passzivház, és mibe kerül az? Ha egy 70 négyzetméteres alapterületű lakást veszünk alapul, a fűtési energiaigénye 1000 kWh körül van, ami kevesebb mint egy gigakalória egy évre számolva.

Mennyi energiát fogyaszt egy passzivház, és mibe kerül az? Ha egy 70 négyzetméteres alapterületű lakást veszünk alapul, a fűtési energiaigénye 1000 kWh körül van, ami kevesebb mint egy gigakalória egy évre számolva.

Az új építésű házak esetén a tervezett fűtési hőigény 15 kWh/nm alatt kell hogy legyen, illetve az épületfelújításoknál a maximum megengedett éves fűtési energia 25 kWh/nm. Összehasonlítva a váradi, nyolcvanas években épített „blokkokkal”, amelyek simán meghaladják a 250-300 kWh/nm energiaigényt, könnyen látható, hogy ha a passzivház technológiával újítunk fel egy épületet, akár 85-90 százalékos fűtési számla csökkenésre számíthatunk.

Drágabb a passzivház, mint egy hagyományos?

Németországban több ezer passzivház már megépült és hozzáférhető statisztikai adatok szerint átlag nyolc százalékkal kell többet ráfordítani egy passzivház felépítésére, mint amennyibe a ma elfogadott, a normáknak megfelelő épületek kerülnek. Bár a szigetelés vastagsága és a csúcstechnika többletköltséggel jár, s ezzel komolyan csökken az energiaigény, nem kell hagyományos és drága fűtési rendszereket beépíteni.

Megtérül-e a többletberuházás egy passzivház esetén?

Kocsivásárlásnál fő szempont a fogyasztás. Egy ház épitésénél, vásárlásánál ezt el szoktuk nagyolni. Passzivház esetén már a tervezés szakaszában meg tudjuk határozni, a tervező szoftver segítségével, hogy pontosan mennyi energiát fog az épület felhasználni. A költség optimizált építkezés alapelve a következő: azt a technológiát kell választani, ami lehetővé teszi a beruházási plusz működtetési költségek legalacsonyabban tartását. Erre a válasz a passzivház technológia. Közép- és hosszútávon ez a legjobb és a legolcsóbb választás.

Egy ötvenezer eurós költségvetéssel akarok házépítésbe kezdeni. Válasszam a passzivházat?

Elvileg volna két opció: építek egy hagyományos technológiával, “energetikailag korrekt” házat durván 110 négyzetméter alapterülettel vagy vágjak bele egy passzivház építésébe, “csak” 100 nm felülettel. Tudja kompenzálni a komfort, a friss levegő, a csendesebb otthon, a kényelem és a költségmentés működtetés azt a 10 nm különbözetet?

Beruházói szemmel jobban megtérül egy passzivházba tenni a pénzt?

A legtöbben azért építünk házat, hogy a kényelmünket és a biztonságunkat szolgálja. Mi a helyzet ha rögtön az elkészülés után, vagy pár év múlva el akarom adni a házat? Tőlünk nyugatra, aki passzivházat ad bérbe, a bérleti díjba beleszámolja a rezsiköltséget is (ami neki szinte nullába kerül). Másrészt a piaci ára egy közel nulla energia háznak akár 10-20%-kal is magasabb lehet. 2020 az unió kötelezővé tette a NZEB (Near zero energy building) technológia alkalmazását.

További részletek internetes oldalunkon, illetve a Facebookon.

(Fizetett hirdetés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!