ERDON Helyi hírek

2015.09.10. 15:57

Menekültválság: visszakozik Bihar megye

Nincs már 600 hely Biharban menekültek esetleges elszállásolására – legalábbis az iskolák ezt tudatták. Eddig vezettünk.

Nincs már 600 hely Biharban menekültek esetleges elszállásolására – legalábbis az iskolák ezt tudatták. Eddig vezettünk.

Az országban Bihar megye volt az élen – pár napig. Legalábbis abban a tekintetben, hogy innen érkezett a legtöbb szabad bentlakási helyről információ, amely helyeken esetleg menekülteket szállásolhatnának majd el. Mostanra azonban visszakoztak az iskolák, és már csak a közölt adat hatodát tartják valósnak. Mint tudattuk, a menekültkérdéssel is foglalkozó bukaresti kormányzati különbiztottság megkeresésére válaszolva az Oktatásügyi Minisztérium ugyanis felkérte a megyék főtanfelügyelőségeit, hogy összesítsék, hány olyan szabad hely van a megyék tanintézeteinek bentlakásaiban, ahol esetleg menekülteket lehetne elszállásolni. Bihar megyében is elkészült a vonatkozó összeírás.

Fordulat

Eszerint nálunk öt olyan helyet azonosítottak, ahol – a tanügy hatáskörében – ez lehetséges. A következőkről volt szó: a belényesi Nicolae Bolcaş Pedagógiai Líceum, a nagyváradi Iuliu Maniu Görög-Katolikus Líceum, a nagyszalontai 1-es számú Technológiai Líceum, a papfalvai 1-es számú Technológiai Líceum, valamint a sonkolyosi 1-es számú Technológiai Líceum. Összesen 600 helyet jelentettek le. Időközben aztán a kormányzó PSD erős embere, Liviu Dragnea megfeddte a tanügyminisztert, amiért eleve ilyen összeírást kért, és jelezte, hogy Románia lehetőleg minél kevesebb menekültet fogadna. Mostanra aztán Biharban is visszakoztak: a sonkolyosi, a papfalvai és a szalontai iskola vezetője is azt tudatta a média megkeresésére, hogy nincsenek helyeik a bentlakásokban ilyen célra, és minimális ellátást sem tudnának biztosítani... Ezen fejlemények nyomán 600-ról 100-ra esett vissza a statisztikailag rendelkezésre álló helyek száma a megyében. Az illetékesek amúgy ismételten hangsúlyozzák: csupán egy összeírásról volt szó, nem arról, hogy máris menekülteket szállásolnának el itt (sőt, azt sem tudni egyekőre, hogy egyáltalán fognak-e valamikor).

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!