ERDON Helyi hírek

2015.09.01. 11:53

Kötelezővé vált a biztosítási kártya

A Bihar Megyei Egészségbiztosítási Pénztár is meghosszabbított program szerint tart nyitva. Mostantól elvileg csak a biztosítási kártyával lehet egészségügyi szolgáltatásokban részesülni.

A Bihar Megyei Egészségbiztosítási Pénztár is meghosszabbított program szerint tart nyitva. Mostantól elvileg csak a biztosítási kártyával lehet egészségügyi szolgáltatásokban részesülni.

Azok az egészségbiztosítási pénztárak, ahol a kiosztatlan kártyák száma túllépi az ötezret – többek között a Bihar megyei is – kedd óta meghosszabbított program szerint fogadják a klienseket, hogy minél többen juthassanak hozzá az egészségbiztosítási kártyához. Szeptember elsejétől ugyanis a sürgősségi orvosi ellátás kivételével az összes többi térített egészségügyi szolgáltatást csak a kártyával lehet igénybe venni. Kivételt többek között azok a biztosítottak képeznek, akik önhibájukon kívül még nem vették át a kártyájukat, amennyiben ezt a rendszer is kimutatja. „Míg a kártya valahol a nyomda és a posta, netán a posta és az biztosított lakhelye között kering, természetes, hogy a biztosított megkapja a szükséges szolgáltatásokat” - nyilatkozta Vasile Ciurchea, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnöke.

Igazolással

Másrészt azok a biztosítottak, akik nem vették fel a kártyájukat többszöri felszólításra sem (egyeseknek telefonos üzeneteket is küldtek), nem részesülhetnek a térített egészségügyi szolgáltatásokban. Országos szinten egyébként a legfrissebb adatok szerint mintegy 300 ezer kártya vár még kiosztásra, Bukarestben számuk túllépi a 70 ezret, s az utóbbi héten alig nyolcszázan jelentkeztek a kártyájukért.

Azok a biztosítottak, akik személyes, vagy vallási okok miatt nem kívánják használni a kártyát, egy kérvényt kell leadjanak a pénztárnál, melyben megindokolják döntésüket és amennyiben kézhez kapták a kártyát, visszaszolgáltathatják. Ők a pénztár által kiállított igazolással részesülhetnek térített egészségügyi ellátásban, ez az igazolás három hónapig érvényes.

A kártyát automatikusan kiállítják azok számára, akik betöltötték a 18 évüket, ezt nem kell kérvényezni, tudatta az országos pénztár elnöke. Azok, akik elvesztették a kártyájukat, netán megrongálódott, szintén kérvényt kell leadjanak a pénztárnál, s egyúttal az új kártya kiállításáért 15,5 lejt kell kifizetniük. Az új kártyát ugyancsak a postán keresztül fogják megkapni.

Fennakadások

A tulajdonoson kívül senki nem használhatja a kártyát, s azok a szolgáltatók, akik maguknál tartják a biztosítottak kártyáit, büntetőjogilag felelősségre vonhatók. Kivételt többek között a pszichikai betegségekben szenvedők, a szabadságvesztésre ítéltek, az előzetes letartóztatásban lévők képeznek. Előbbiek esetében egy meghatalmazott személynek kell felmutatnia a kártyát, utóbbiak nem kell használják, akkor sem, ha kiállították a nevükre.

Mostanáig mintegy 15 millió kártyát állítottak ki és ezek közül 8,7 millió kártyát aktiváltak tulajdonosaik. Július folyamán több mint 13 millió térített egészségügyi szolgáltatást nyújtottak országszerte, több mint 8,8 milliót kártyával, a többit a dokumentum nélkül, illetve 18 éven aluliak számára. Május óta több fennakadás is volt a kártyák kapcsán – például sorok alakultak ki a pénztáraknál, illetve nehézkesen működött az elektronikus rendszer. Több orvos is szóvá tette, hogy a kártya aktiválása nehézkes és a rendszer lefagy, a pácienseknek órákon át kell várakozni.

Nyitvatartás

Eddig a Bihar Megyei Egészségbiztosítási Pénztár hétfőtől szerdáig 8.30-tól 14.30-ig tartott nyitva, csütörtökön pedig 12-től 18 óráig. Szeptember elsejétől tizennyolc egészségbiztosítási pénztár, többek között a Bihar megyei is meghosszabbított program szerint, hétfőtől péntekig 8 és 20 óra között fogadja az ügyfeleket, adja hírül a Mediafax hírügynökség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!