ERDON Helyi hírek

2015.09.24. 17:09

Hátrányos helyzetűeket integráltak a munkaerő-piacba

Nagyvárad- Csütörtökön tartották a Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóság által lebonyolított, hátrányos helyzetű személyek munkapiaci integrációját célzó projekt zárókonferenciáját.

Nagyvárad- Csütörtökön tartották a Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóság által lebonyolított, hátrányos helyzetű személyek munkapiaci integrációját célzó projekt zárókonferenciáját.

A részleteket Călin Puia, a Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóság (DGASPC) vezérigazgatója és Adina-Nicoleta Tamaş projektmenedzser ismertették. Megtudtuk, hogy az intézmény koordinálásában több mint két éven keresztül, vagyis 2013. július 1. és 2015. szeptember 24. között zajlott a Bihar megyei hátrányos helyzetű személyek aktív munkaerő-piaci integrációja elnevezésű uniós támogatású projekt, melyet az Európai Szociális Alapból társfinanszíroztak a 2007-2013 közötti Humánerőforrás-fejlesztési Szektoriális Operatív Programon keresztül.

A befektetés teljes költségvetése 1.808.827,85 lej volt, melyből az önrész 36.200 lejt tett ki, a résztvevőkre pedig 1.160.870 lejt költöttek (szubvenciók- 198.900 lej, élelem- 168.300 lej, szállítás- 46.850 lej, versenyprémiumok- 9.000 lej, szakmai képzések- 737.820 lej). A vezető partner a DGASPC volt, mely együttműködött a Bihar Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökséggel (AJOFM), a váradi Filantropia Egyesülettel, valamint az AMS Human Resources nevű fejvadász céggel.

Majdnem siker

A kissé nehezen indult projekt általános célja hátrányos helyzetű, anyagi deprivációban szenvedő személyeknek a munkaerő-piaci beilleszkedése volt, függetlenül attól, hogy fizikai vagy mentális sérültek, annak érdekében, hogy elkerüljék a társadalmi kireszketésüket, marginalizálódásukat és diszkriminálásukat. A hosszabb távú célkitűzés pedig a szolidaritás megerősítése, illetve egy olyan szociális hálózatnak, ellátórendszernek a kialakítása, melynek minden érintett entitása (közintézmények, civil szervezetek) tisztában van azzal, hogy őrá milyen felelősség hárul, és fontosnak tartja eleget tenni ez irányú feladatainak. A célcsoportba 250 személyt választottak ki, akik közül végül 178-an végezték el a tanfolyamokat. A projekt azonban nem zárult teljes sikerrel, ugyanis a kiválasztottak minimum tíz százalékának kellett volna állást találni, de ahhoz, hogy ez a kritérium teljesüljön, még legalább nyolc egyént alkalmazni kellene valahol.

A jelzett időszakban egyebek mellett nyolc szemináriumot szerveztek, melyek keretében népszerűsítették az aktív munkapiaci jelenlétet, tájékoztatták a kedvezményezetteket a munkaerő-piaci keresletről és kínálatról, ismertették a munkapiaci esélyegyenlőség aspektusait, állásbörzéket szerveztek kizárólag a projektben résztvevők számára, partnerséget kötöttek 30 munkáltatóval, két tanfolyamot hirdettek, engedélyeztettek három, szakképesítést nyújtó programot, tanácsadással szolgáltak, és felmérték pszichológiai szempontból a résztvevőket. Emellett egy-egy Társadalmi Inklúzió Központot is nyitottak, Érmihályfalván és Belényesben.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!