ERDON Helyi hírek

2015.09.21. 11:36

Ha nem egyenesen, akkor körbe

Ha legkésőbb október elejéig nem adja meg a Román Államvasutak az engedélyt arra, hogy a váradi állomáson is építhessék a gyorsforgalmi utat, akkor a Depoului utcán építik azt tovább.

Ha legkésőbb október elejéig nem adja meg a Román Államvasutak az engedélyt arra, hogy a váradi állomáson is építhessék a gyorsforgalmi utat, akkor a Depoului utcán építik azt tovább.

Amit nehezebb volt megépíteni, szinte teljesen elkészült, amit viszont könnyű lenne megépíteni, ahhoz még hozzá sem kezdtek. Lényegében ez a helyzet állt elő a nagyváradi gyorsforgalmi út kivitelezésénél: az európai uniós finanszírozású projekt keretében már nagyon előrehaladott állapotban van a passzázsok építése, a Macskadomb és a Kálvária (Gomba) domb megerősítési munkálata, valamint a domboldalak útvonalának kiépítése, miközben még el sem kezdődött annak a 660 méternyi, sík terepen végzendő útszakasznak a kivitelezése, amely a nagyváradi vasútállomás területén haladna keresztül. A késedelemnek éppen ez a helyszín az oka: a Román Államvasútak (CFR) ugyanis még nem adta meg a szükséges engedélyt az ottani útépítési munkálatok elkezdésére. Sava Annamária a gyorsforgalmi út építésének projektmenedzsere a nagyváradi önkormányzat részéről lapunk kérdéseire válaszolva elmondta, hogy az útépítési projekt keretében a CFR-nek is van egy külön projektje vasúti sínek építésére, melyet szintén a gyorsforgalmi út projektjének költségvetéséből fedeznek. A vagonjavító depóhoz vezető sín építéséről van szó, ami áthalad a gyorsforgalmi út terveztt útvonalán; jelenleg a vagonokat a Constantei és a Depoului utcák felől tolják be a depóba. A CFR még csak most tendereztette meg ezt a munkálatot, tudtuk meg Sava Annamáriától, aki elmondta azt is, hogy bár a sínek áthaladnak a gyorsforgalmi út tervezett nyomvonalán, de mivel azon a sínen naponta egy-két vagon haladna át, így ez lényegében nem befolyásolná az autóközlekedést. Sava Annamária hangsúlyozta azt, hogy a CFR már 2012-ben elkezdte annak a vasútállomáson lévő területnek a megtisztítását, amelyre a gyorsforgalmi út nyomvonalát tervezték, ennek tükrében nehezen megmagyarázható az, hogy mindezidáig miért nem kapták meg az út kivitelezéséhez szükséges engedélyt a CFR-től. A projektmenedzser hozzátette: az említett sínépítési munkálat közbeszerzési eljárását elölről kellett kezdeni.

Alternatív útvonal

Kérdésünkre válaszolva Sava Annamária elmondta, hogy ők szeptember végéig, legkésőbb október végéig tudnak várni a CFR jóváhagysára, mivel a várost sürgeti a kivitelezési határidő, amelyet már amúgy is meghoszabbítottak október végéről december végére. A határidő-hosszabbítást Mircea Malan Nagyvárad alpolgármestere jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján, aki akkor hozzátette, hogy alternatív megoldást léptetnek életbe arra az esetre, ha záros határidőn belül nem kapják meg a CFR engedélyét. Ő akkor nem részletezte, miben állna ez az alternatív megoldás, Sava Annamária viszont lapunknak elárulta: ha október elejéig nem érkezik meg az engedély, akkor a gyorsforgalmi utat a Hegyesi Márton (E. Teodoroiu) utcának a volt gyalogos felüljáró híd felőli végétől a Depoului utca irányában építik tovább, azaz kikerülik a vasútállomás területét. Mivel ez a megoldás eltérne az uniós anyagi támogatást nyert projekttől, ezért ezt az útszakaszt a város saját költségvetéséből építené meg, tette hozzá a projektmenedzser.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!