ERDON Helyi hírek

2015.09.21. 13:32

Folytatódik a szoborfelújítás

Nagyvárad- A héten folytatódnak az RMDSZ Bihar megyei szervezetének megbízásából a Szacsvay-szobor felújítási munkálatai, ezúttal a talapzatnál.

Nagyvárad- A héten folytatódnak az RMDSZ Bihar megyei szervezetének megbízásából a Szacsvay-szobor felújítási munkálatai, ezúttal a talapzatnál.

Hétfőn a helyszínen Gere István kalotaszentkirályi kőfaragó, kőrestaurátor az Erdély Online-nak azt nyilatkozta: múlt pénteken sikerült elhozniuk a Nagyváradtól több mint 300 kilométernyire, Észak-Magyarországon található Süttőről a köveket. Ezekben a napokban megtörténik a befaragásuk, illetve a behelyezésük, formázásuk. A felületek megmunkálásához ugyanazokat a szerszámokat használják, amit a korabeli munkálatoknál is használtak, tehát szemcsézőkalapácsot, egyenesvésőt, ugyanis a köveknek küllemükben ugyanúgy kell majd megjelenniük, mint amilyenek az eredetiek voltak. Ez egy körülbelül kéthetes munka, amit aztán követni fog a tisztítás, utána a hiányzó részek, kisebb csorbaságok kiegészítése, azután pedig fugázás és vegyszeres kezelés, csirátlanítás, grafiti elleni védelem. Reményeik szerint tartani tudják a határidőt, tehát október derekáig befejezik a munkát. Amúgy tulajdonképpen hat követ cserélnek ki, melyek közül kettő a felső szintre bekerül be, és L alakú.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!