ERDON Helyi hírek

2015.09.16. 12:09

Felújítás helyett karbantartás

Nem teljes felújítást, hanem csak karbantartási munkálatokat végeznek a DN 76 országút Nagyvárad-Belényes közötti szakaszán.

Nem teljes felújítást, hanem csak karbantartási munkálatokat végeznek a DN 76 országút Nagyvárad-Belényes közötti szakaszán.

Mint arról annak idején beszámoltunk, az Országos Autósztráda és Országút Vállalat (CNADNR) új licitet írt ki a DN76 országút Nagyvárad-Belényes közötti szakaszának felújítására. A CNADNR három különböző szakaszra bontva írta ki a tendert, csakhogy immár nem teljes felújításként, hanem időszaki karbantartásként volt meghirdetve a munkálat. A Bihoreanul hetilap információi szerint a CNADR nem csak az európai uniós finanszírozású projekt eredeti kivitelezőivel bontott szerződést, de lemondott az út felújítására már odaítélt 37 millió euró vissza nem térítendő uniós támogatásról is. A útjavítás 9,1 millió eurós költségét a CNADNR saját költségvetéséből, tehát hazai közpénzből fedezik, amihez hozzáadódik még 2 millió euró a hidak, kishidak javítására, valamint a vízelvezetési rendszer karbantartására. A karbantartást a három szakasz nyerteseinek kilencven nap alatt kell elvégezniük, a munkálatra vállalt garancia pedig mindössze két év. Mind a rövid kivitelezési, mind pedig a rövid garanciaidőszak oka abban keresendő, hogy valójában nem egy alapos felújítási munkálatról, hanem pusztán karbantartásról van szó, ami annyiból áll, hogy lemarják a közút aszfaltrétegét egészen az alapig, majd a lemart aszfaltot speciális gépek segítségével új anyaggal keverik össze, és ezt a keveréket terítik vissza az alapra. Mivel nem felújítási, hanem karbantartási munkálatokról van szó, ezért a kivitelezést nem ellenőrizheti az Országos Építési Főfelügyelőség. Az 1959-1961 között országutat egyébként maximum 7,5 tonnás járműveknek tervezték, ezért az út alapja nem elég vastag már, hiszen manapság a teherautók súlya eléri a negyven tonnát. Egyébiránt a DN76 országút felújítására vonatkozó műszaki szakvélemény - melyet a CNADNR is elfogadott - előírta az alapok kiásását és kicserélését a teljes útszakaszon. Mivel a karbantartási munkálattá való átminősítés miatt az újraaalapozást nem végzik el, ezért félő, hogy a felújított országút nagyon hamar ismét meg fog rongálódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!