ERDON Helyi hírek

2015.09.10. 13:56

Érkeznek a süttői márványok

Nagyvárad- Amennyiben minden kedvezően alakul, az év végéig befejeződhet Szacsvay Imre szobrának a felújítása. A felújítás teljes költsége közel 80.000 lej, amely összegnek a fele van meg eddig.

Nagyvárad- Amennyiben minden kedvezően alakul, az év végéig befejeződhet Szacsvay Imre szobrának a felújítása. A felújítás teljes költsége közel 80.000 lej, amely összegnek a fele van meg eddig.

A helyszínen tartott csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján Ritli László Csongor RMDSZ-es frakcióvezető felidézte, hogy a szakemberek 2011-2012 tájékán jelezték, hogy problémák vannak a Szacsvay-szoborral, azonban hiába próbálták mozgósítani ezek megoldása érdekében az illetékes hatóságokat. Így a frakció kezdeményezésére a megyei RMDSZ a tavalyi év vége felé átvette a kezelésébe a műemléket. Idén májusig beszerezték a szükséges engedélyeket a kulturális minisztériumtól, a felújítási munkálatok elvégzése érdekében pedig szerződést kötöttek Kolozsi Tibor kolozsvári restaurátorral, szobrászművésszel és csapatával, akik a bronzrésszel foglalkoztak, egységesítve a szobor felületének színét, és konzerválva ezt egy viaszréteggel, illetve Gere István kalotaszentkirályi kőfaragóval, aki a munkatársaival a talapzati résszel foglalkoztak. Jelen pillanatban Szacsvay Imre alakja be van fóliázva, a jövő hét folyamán pedig megérkeznek a süttői márványok, hogy ki lehessen cserélni ezekkel a régi, megrongálódott elemeket.

A restaurálás teljes költsége- melynek sikere érdekében az RMDSZ Bihar megyei szervezete együttműködik a négy magyar történelmi egyházzal és a a Varadinum Kulturális Alapítvánnyal- megközelíti a 80.000 lejt, ennek az összegnek azonban csak körülbelül a felét sikerült eddig összegyűjteni, és kifizetni, köszönhetően magánszemélyek és vállalkozók adományainak. Az elkövetkezendő időszakban, az ősz folyamán nagy szabású kampányt indítanak ezért a maradék pénz összegyűjtése érdekében. Öt lejes téglajegyeket árusítanak majd, valószínűleg egy, a Főutcán felállított standnál is (természetesen nagyobb értékű felajánlásokat is elfogadnak), illetve intézményeket is felkeresnek, valamint hivatalos levelet írnak Áder Jánosnak, Magyarország köztársasági elnökének, Kövér Lászlónak, az országgyűlés elnökének, Orbán Viktor kormányfőnek, különböző minisztereknek, államtitkároknak, az országgyűlés jegyzői testületének (lévén hogy Szacsvay Imre is jegyző volt), valamint Papp Lászlónak, Debrecen város polgármesterének és Mile Lajosnak, Magyarország kolozsvári főkonzuljának is.

Az év végéig

Amennyiben a felvázolt forgatókönyv kedvezően alakul, az év végéig befejeződik a restaurálás, mely a megfelelő ütemterv szerint halad. Ugyanakkor valamikor a jövő év elején egy dokumentum jellegű emlékkönyvet szeretnének megjelenteni, melyben fotókkal illusztrálva bemutatják a felújítás folyamatának különböző fázisait, illetve feltüntetik ebben az adományozók nevét is.

Újságírói kérdésre válaszolva Ritli László Csongor azt is elmondta: egy olyan védőlakkal szeretnék bevonni a műemléket, melynek betudhatóan festékkel való rongálás esetén a firka könnyen eltüntethető, illetve térfigyelő kamerák kihelyezésével is megnehezítenék a vandálok dolgát.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!