ERDON Helyi hírek

2015.09.23. 14:08

Épül a váradi kerékpárút harmadik szakasza

A váradi kerékpárút épülő harmadik szakaszáról tartott helyszíni sajtótájékoztatót Huszár István Nagyvárad alpolgármestere. Az újságírók két keréken tekintették meg a már épülő utakat és a leendő utak helyét.

A váradi kerékpárút épülő harmadik szakaszáról tartott helyszíni sajtótájékoztatót Huszár István Nagyvárad alpolgármestere. Az újságírók két keréken tekintették meg a már épülő utakat és a leendő utak helyét.

A Nagyvárad és Berettyóújfalu között uniós forrásból megépített bicikliút költségvetéséből sikerült megtakarítani mintegy 325 ezer eurót, így a váradi önkormányzat már korábban döntött arról, hogy a pénzből a meglévő két szakasz mellett (8948,67 m + 5740 m) egy harmadik – több részből álló – szakaszt is épít, amely végül is az első két bicikliutat köti majd össze. A harmadik szakasz hat részből fog állni, ezek közül néhány esetében már elkezdték a munkálatokat, a fennmaradó részeket csak ezután kezdik el kialakítani. Az bicikliút-részek építéséről Huszár István váradi alpolgármester tartott helyszíni sajtótájékoztatót. Az alpolgármester és az újságírók két keréken haladtak a már meglévő kerékpárutakon, hogy megtekintsék az épülő útszakaszokat vagy azok helyét. Mihaela Neag projektmenedzser a számadatokat ismertette: a határon átnyúló projektben összesen hat település vesz részt (öt magyarországi település és Nagyvárad), a projekt összértéke 6.248.607 euró, ebből az összegből Várad 1.285.428 eurót kapott (25.708 euró önrész). Az uniós forrásból megépített bicikliút költségvetéséből sikerült megtakarítani mintegy 325 ezer eurót, amelyet Nagyvárad további bicikliutak építésére és kialakítására fordíthat. Ennek a megtakarításnak az eredményeképpen létesül a városban még 8930 méternyi kerékpárút, mely hat szakaszból fog állni.

Szakaszok

A leghosszabb 4.150 méteres új bicikliút-szakasz a Podului – Püspöki út (Stefan cel Mare) – Lacul Roșu – Olaszi park – Dacia – Decebal út útvonalán halad egészen a Szebes-Körös partjáig. A másik, 1790 méteres szakasz is túlnyomórészt új bicikliút lesz, amely az Aradi úti Pece hídtól a patak bal partján haladva ér majd ki a Densusianu utcáig, ugyanakkor a Pece parti kerékpérutat összekötik a Rhédey kerttel (Balcescu park) is a megyei könyvtár mellett haladva. A harmadik leghosszabb szakasz, 1170 méter hosszú lesz, és a Barcaului utcán fog haladni. Ugyanakkor kerékpárúttal kötik össze a Fő utcát és a FC Bihor stadiont a Petőfi Parkon keresztül (840 m), a városi strandot a Sztaroveszky (Magheru) úttal a Bunyitay Ligeten (Bratianu park) keresztül (585 m) és az Averescu utat az új, a Szilvásban épülő közúti híddal (395 m). A munkálatokat ez év október 31-ig kellene befejezni, de az építtetők szerint október 15-ig elkészülnek.

Új utak

Huszár István alpolgármester elmondta, hogy a cél az, hogy az iskolákat és a közintézményeket is csatlakoztatni tudják a már kiépített kerékpárútvonalakhoz. Továbbá hozzátette, hogy ha kész lesz a központban levő mélygarázs, akkor a tervek szerint több utcán felszámolják majd a parkolóhelyeket, az így nyert helyet pedig bicikliutak kialakítására használják, amelyek biztosítani fogják, hogy a város történelmi központja is megközelíthető legyen kerékpárral. Nagyváradon összesen mintegy 24 kilométernyi kerékpárút lesz október 15-től, ezt a jövőben szeretnék még tovább bővíteni.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!