ERDON Helyi hírek

2015.09.09. 16:21

Épül a nagyváradi iskolakomplexum

Mintegy százhatvan ember dolgozik folyamatosan a nagyváradi megyei könyvtár melletti iskolaközpont építésén, melyet idén decemberben kell befejezni.

Mintegy százhatvan ember dolgozik folyamatosan a nagyváradi megyei könyvtár melletti iskolaközpont építésén, melyet idén decemberben kell befejezni.

Huszár István, Nagyvárad alpolgármestere és Benyovszky Tünde, az Ingatlankezelőség igazgató-helyettese tartottak terepszemlével egybekötött sajtótájákoztatót a váradi tanintézményekben az idén végzett, illetve még folyó karbantartási munkálatokról, illetve beruházásokról. Benyovszky Tünde kifejtette: karbantartási munkálatokra az idén 1.718 ezer lejt költött az önkormányzat. Ebből a pénzből különböző javításokat végeztek a 10., a 11., a 27., a 28., a 34., az 53., és az 54. számú óvodákban, és több iskolában. Ez utóbbiak közül Huszár István kiemelte azokat a tanintézményeket, amelyek sporttermeiben végeztek felújítási, karbantartási munkálatokat, konkrétan a Blaga Líceum, a Iosif Vulcan Tanítóképző, a 11. számú iskola, azAdy Líceum, és az Onisifor Ghibu Líceum sporttermeiről van szó.

Beruházások

Huszár István a sajtótájékoztatón elmondta, hogy 2015-ben az önkormányzat saját költségvetéséből 1.819 ezer lej értékben végeztek tanügyi infrastrukturális beruházásokat a városban. Ebből a pénzből a legtöbb pénzt - 630 ezer lejt - a Gojdu Líceum sporttermének a felújítására költöttek, 430 ezer lejt fordítottak a Iosif Vulcan tanítóképző főpületének a felújítására, 310 ezer lejt a 16. számú általános iskola udvarának aszfaltozására, 130 ezer lejt pedig a Traian Vuia Műszaki Kolégium homlokzatának felújítására. A tervek között szerepel a Mihai Eminescu Főgimnázium szerkezeti megerősítése, az ezt a munkálatot előkészítő dokumentációra 100 ezer lejt költött el a város. Ezek mellett további hét nagyváradi tanintézményben végeztek vagy végeznek nagyobb szabású munkálatokat. Ezek közül Huszár István külön felhívta a figyelmet arra a beruházásra, melynek során az 56-os számú óvodát napelemes áramfejlesztővel látják el. Amennyiben ez a beruházás sikeresnek, azaz gazdaságilag hatékonynak bizonyul, akkor más váradi tanintézményeknél is kiépítenek hasonló rendszert.

Iskolakomplexum

Az említetteken túl a városban kétségtelenül legnagyobb tanügyi infrastrukturális fejlesztés az Európai Unió finanszírozásával megvalósuló, 33.995 ezer lejes összköltségvetésű iskolakomplexum építése a nagyváradi Gheorghe Sincai Megyei Könyvtár közvetlen közelében, ahol a Partenie Cosma és a Vasile Voiculescu iskolák fognak helyet kapni. Ennek a munkálatnak a jelenlegi állásáról a helyszínen számolt be az elöljáró, valamint az ingatlankezelőség igazgató-helyettese. Huszár István kijelentette: decemberig befjezik a munkálatoknak azt a részét, amelyre uniós támogatást nyert a város, mindazonáltal mintegy két hónappal meghosszabbítják a kivitelezési határidőt, abban az időszakban a nem uniós pályázati pénzekből történő építkezéseket végzik el. Az alpolgármester elmondta azt is, hogy kivágják a kapmusz és a városi sportiskola atlétikai pályáját elválasztó kerítés melletti huszonegy öreg nyárfát, mert azok egy hevesebb vihar esetén rádőlhetnek az új építményekre. Benyovszky Tünde kifejtette: a huszonnégy tantermes, két emeletes iskolaépület szerkezete már megépült, és már elkezdték a tetőszerkezet építését valamint a belső munkálatokat. A műhelyek szinte teljesen elkészültek, ennek az épületnek a belsejében a végső simításokat végzik, és miután mindennel végeztek, akkor viszik fel a homlokzatra az utolsó vakolatréteget. Az igen nagy, tíz méter belmagasságú sportcsarnok struktúrája szintén elkészült már, és a fém tetőszerkezet is a helyére került. A sportcsarnok melléképületeinek belső munkái is jól állnak, az elektromos- és fűtésvezetékek is be vannak már vezetve. A kantin alapozása elészült, ennek az épületnek a földszintjén folyik jelenleg a munka: az oszlopok kiöntése zajlik. A kantin mellett lévő egy emeletes épület tanári lakásokat foglal majd magábanm, ennek az épületnek is elkészült már a szerkezete.

Határidő

Az iskolakomplexum hatodik épülete a háromszáz férőheléyes diákotthon és klub: az egy emeletes építmény alagsorát és földszintjét megépítették, itt most öntik a földszint feletti födémet, és elkészültek az oldalsó téglafalak. Marius Dejescu, a kivitelező Selina vállalat munkálatvezetője lapunk kérdésére válaszolva elmondta: mintegy százhatvan ember dolgozik az iskolakomplexum építésén minden munkanapon és szombaton is, és fogadkozott, hogy a december végi határidőre minden épület elkészül.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!