ERDON Helyi hírek

2015.09.28. 10:43

Büszkék a közös gyökereikre

Nagyvárad- Szombaton a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében szüreti bálját tartotta a Német Demokrata Fórum. Gyulai vendégek is jelen voltak, akikkel együttműködési megállapodásokat kötöttek.

Nagyvárad- Szombaton a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében szüreti bálját tartotta a Német Demokrata Fórum. Gyulai vendégek is jelen voltak, akikkel együttműködési megállapodásokat kötöttek.

Szépen feldíszített színpad és asztalok várták az érkezőket múlt szombat délután a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében, ahol hagyományos szüreti bálját tartotta a Német Demokrata Fórum. A későbbiek folyamán aztán ahogy elvárható volt, nem hiányzott a jókedv, a zene és a tánc, a program első felében pedig szokás szerint a szervezők színvonalas műsor összeállítással kedveskedtek a jelenlevőknek.

Helene Vodă elnök asszony köszöntője után a Friedrich Schiller Német Líceum gyermekkórusa lépett fel, az V. és VI. osztályos diákokat Liliana Pop tanárnő vezényelte. Az újpalotai Wilde Rose együttes sváb táncokkal örvendeztette meg közönségét, majd még két csoportnak a tagjai, a Regenbogen ifjúsági és az Enzian senior táncosai arattak fergeteges sikert színpadi jelenlétükkel. Rajtuk kívül énektehetségéről tett bizonyságot egy tehetséges ifjú hölgy, Bartha Bernadett, a Francisc Hubic Művészeti Líceum diákja. Izgalmas perceket okozott a több alkalommal lebonyolított árverés, olyan drágább tárgyakhoz lehetett még a licitet követően is olcsóbban hozzájutni, mint kenyérpirítók, ágyneműk, bakancs, szőrmebunda, gofrisütő vagy bőrkabát.

Együttműködnek

Az idei mulatság érdekes színfoltja volt, hogy a gyulai K. Schriffert Hagyományőrző Kör 22 tagja is jelen volt. Vezetőjük, Kovácsné Murvai Zsuzsanna az Erdély Online-nak elmondta: évek óta jó kapcsolatot ápolnak az itteniekkel, Gyula Város Német Nemzetiségű Önkormányzatának támogatásával vendégül látják a NDF-seket, és a kölcsönösség jegyében német nemzetiségi intézmények képviselőivel gyakran jönnek Váradra. Most éppen azért voltak itt, hogy a város nevezetességeinek megtekintésén, illetve a bálon való részvételen túl két, egy-egy évre szóló együttműködési megállapodást kössenek arról, hogy tájékoztatják majd egymást, részt vesznek közösen rendezvényeken, együtt kirándulnak német múlttal rendelkező településekre stb.

A 33 ezer lélekszámú Gyulán amúgy közel 1000 német él, Békés megyében pedig Elek, Almáskamarás, Gyoma és Orosháza mondhatja még el magáról, hogy németeknek is az otthona. A legtöbb német 1910 tájékán élt Gyulán, az akkori 25 ezer lakos közül mintegy 3100 vallotta magáról, hogy ehhez a kisebbséghez tartozik. Számuk a második világháború végén csappant meg, 1945. január 10-én 500-at közülük Málenkij robotra hurcoltak el. Hatvannégyen a Szovjetunióban pusztultak el, vagy úton hazafelé, és jelenleg már csak 20-an élnek. „A 70. évfordulón kormánypályázat segítségével emlékművet avattunk a tiszteletükre a Szent József-templom kertjében, ugyanis úgy érezzük, szükséges követnünk, továbbvinnünk őseink szorgalmát, becsületességét, város- és munkaszeretetét”, hangsúlyozta Kovácsné Murvai Zsuzsanna, akitől azt is megtudtuk, hogy nemrég szilvalekvár főző fesztivált szerveztek, és néhány köcsögben hoztak finom kóstolót mostani vendéglátóiknak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!