ERDON Helyi hírek

2015.09.14. 12:57

Barokk muzsika szólt korhű hangszereken

Vasárnap este zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel a nagyváradi római katolikus Püspöki Palota díszterme abból az alkalomból, hogy a Savaria Barokk Zenekar adott koncertet Bach-szerzeményekből.

Vasárnap este zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel a nagyváradi római katolikus Püspöki Palota díszterme abból az alkalomból, hogy a Savaria Barokk Zenekar adott koncertet Bach-szerzeményekből.

Az alkalomhoz méltó miliőben, a barokk stílusban épült római katolikus Püspöki Palota az idők folyamán számos hasonló rangos esemény helyszínéül szolgáló gyönyörű dísztermében adott ezen tradíciót gyarapító hangversenyt vasárnap este a szombathelyi alapítású Savaria Barokk Zenekar. A koncert annyi érdeklődőt vonzott, hogy egy adott pillanatban úgy tűnt, még a pótszékek sem elegendőek, a minőségi kulturális események iránt tehát van érdeklődés Váradon is.

A szervezők, vagyis a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, illetve a Partiumi Magyar Művelődési Céh nevében Lakatos Balla Attila és Horváth István üdvözölték röviden az egybegyűlteket, majd különböző felállásban bemutatkoztak a rendezvény főszereplői: Vitárius Piroska (hegedű), Karasszon Dénes (gordonka), Várallay Ágnes (csembaló) és Németh Pál (fuvola, az együttes művészeti vezetője), valamit Jekl László (basszus).

Műsoron

A muzsikusok korhű hangszereken játszottak, melyek régi, barokk-kori instrumentumok hangzásvilágát idézték. Johann Sebastian Bach művei közül felcsendült a Bist du bei mir BWV 508, az e-moll hegedűszonáta BWV 1023, a G-dúr triószonáta BWV 1038, a C-dúr csellószvit BWV 1009, és a Der Friede sei mit dir kantáta BWV 158. A fülbemászó dallamok csodálatos megszólaltatását vastapssal köszönte meg a hálás publikum, így természetesen ráadás is volt, az elsőként játszott kompozíció hangzott el újból.

A rendezvény megvalósulását támogatta a Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!