ERDON Helyi hírek

2015.09.07. 12:55

Állásbörzék szerte a megyében

Egy tavaly április óta zajló projekt keretében négy állásbörze zajlik majd hamarosan Bihar megye négy településén. A részletekről a szervezők sajtótájékoztatón számoltak be.

Egy tavaly április óta zajló projekt keretében négy állásbörze zajlik majd hamarosan Bihar megye négy településén. A részletekről a szervezők sajtótájékoztatón számoltak be.

Amint Békési Csaba, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) vezetője kifejtette, van a munkanélkülieknek egy olyan rétege is, amelyik nem „információ fogyasztó”, vagyis nem néz tévét, nem olvas újságot, s pénze is kevés ahhoz, hogy eljöjjön egy váradi állásbörzére. Főleg, de nem csak miattuk szervezik meg hamarosan a négy vidéki állásbörzét, az Active Job Cosulting céggel közösen lebonyolított, április óta zajló projekt keretein belül.

Nem elfogadható

A vendéglátóipari képzést biztosító, munkanélküliek átképzését és elhelyezését elősegítő projekt eredetileg nem tartalmazta az állásbörzéket, ezeket utóbb vették be a programba, tudatta Békési Csaba. Belényesben szeptember 10-én, Margittán szeptember 11-én, Élesden szeptember 17-én, Szalontán pedig szeptember 18-án szervezik meg a rendezvényeket. A belényesi állásbörze vásári napon zajlik a minél nagyobb részvétel reményében, a szalontai pedig – ugyanilyen elgondolásból – a Szalontai Napok időtartama alatt. Az állásbörzékre azért is szükség van, mert ezeken a településeken viszonylag nagy a munkanélküliség, tudtuk meg.

Pedig állások vannak, olyannyira, hogy „lassan a munkavállalók válogatják a munkaadókat” - mondta az igazgató – és mivel egyre nagyobb szükség van munkaerőre megyénkben, talán a munkaadók is kezdik felfogni, hogy nagyobb fizetéseket kellene bevezetniük. Nem elfogadható, tette hozzá, hogy ugyanazért a munkáért más megyékben jobb fizetést kapjanak az alkalmazottak, s buszokkal vigyék a Bihar megyei munkaerőt másfelé dolgozni, tette hozzá. A munkaadók nem hozhatják fel „mentségként”azt, hogy 25%-os járulékot fizetnek az éjjeli munkáért és akár az órabér dupláját a túlóráért, mivel ezeket a Munkatörvénykönyv kötelezőképpen előírja, fejtette ki az igazgató.

Eredmények

A hétfői sajtótájékoztatón Luminiţa Popa, az Active Job Cosulting vezetője és a Vendégszeretet Kiválósági Központja című uniós finanszírozású projekt menedzsere ismertette eddigi megvalósításaikat. Mint elhangzott, a pályázat során, melyen belül a cég első számú partnere a Bihar megyei AJOFM, eddig 1146 személyt sikerült át-, illetve továbbképezni az ország öt fejlesztési régiójában, s a projekt befejeztéig további 104 személy fog részt venni tanfolyamaikon. A kurzusok legnagyobb része vendéglátóipari képesítést biztosít – többek között szobalányokat, pincéreket, eladókat, szakácsokat, turisztikai ügyvezetőket, bárosokat, vendéglői teremvezetőket képeztek – s a tanfolyamok egy része során a résztvevők pénztámogatást is kaptak. A projekt során 126 esetben közvetítettek munkahelyeket az álláskeresőknek.

Szintén e hónap folyamán, pontosabban szeptember 25-én zajlik a már hagyományos, első sorban frissen végzetteknek szóló nagyváradi állásbörze. Ezt egyébként az összes megyeszékhelyben egyszerre szervezik meg, tudatta Békési Csaba. Jelenleg zajlanak a tárgyalások a részletekről.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!