ERDON Helyi hírek

2015.09.14. 10:53

96. évad

A Kolozsvári Román Nemzeti Opera 2015/2016-os évadjának megnyitása előtt az intézmény jelenlegi megbízott igazgatója Florin Estefan sajtótájékoztatón nyilatkozott azokról a tervekről, amelyeket társulat a 96. évadban szeretne megvalósítani.

A Kolozsvári Román Nemzeti Opera 2015/2016-os évadjának megnyitása előtt az intézmény jelenlegi megbízott igazgatója Florin Estefan sajtótájékoztatón nyilatkozott azokról a tervekről, amelyeket társulat a 96. évadban szeretne megvalósítani.

Szabadtéri előadások

Szabadtéri előadásban, szeptember 12.-én, LA OPERĂ címmel tartott koncerten olyan operarészletek hangzottak el, melyeket az Operaház előtti téren hallhatott a nagyközönség. Felcsendültek a legszebb áriák W. A. Mozart, G. Puccini, G. Verdi, P.I. Csajkovszkij, Jules Massenet, G. Rossini. Lehár Ferenc, G. Donizetti, F. Loewe, R. Rogers, F. Barbu és F. Comşan alkotásaiból.

Az előadók közül felléptek a teljesség igénye nélkül: Lucia Bulucz, Oana Trîmbiţas, Diana Ţugui, Ştefania Barz, Liza Kadelnik, Iulia Merca, Liliana Neciu, Andrada Ioana Roşu, Hector Lopez, Sorin Lupu, Cristian Mogoşan, Geani Brad, Florin Estefan, Oleg Ionese, Bogdan Nistor, Simonfi Sándor. Karmester az idén szerződtetett Gabriel Bebeşelea. Fellépett a „Junior VIP” kórus is, amelyet Anca Mona Mariaş vezényelt és a Kolozsvári Nemzeti Opera zenekara és kórusa, vezényelt Gabriel Bebeşelea. Rendező: Mihaela Bogdan.

LA OPERĂ projekt célja, hogy közönségbarát előadásokat mutassanak be. A tapasztalat azt mutatja, hogy a fiatalokat vonzza a szabadtéri operaelőadás. Azok a fiatalok is érzékelhetik az operaelőadás varázsát, szépségét, akik eddig nem jártak operába. Fontosnak tekintik, hogy a fiatalokkal is megszerettessék az operát.

Az évad végén, a Sétatéren, a Kaszinó előtti téren mutatják be A hattyúk tava című balettet.

Az évad bemutatói

Az évad első bemutatója október 4.-én lesz. Jules Massenet Werther című operáját tekintheti meg a nagyérdemű, mely fiataloknak szól, valamint minden operakedvelőnek.

Werther Jules Massenet egyik négy felvonásos operája. Szövegkönyvét Édouard Blau, Paul Milliet és Georges Hartmann írták, Goethe „Az ifjú Werther szenvedései” című regénye alapján. Ősbemutatójára 1892. február 16-án került sor a bécsi Hofoperben.

A tiszttartó gyermekei a nyár kellős közepén karácsonyi énekeket gyakorolnak apjukkal. Megérkezik Schmidt és Johann, akik esti borozgatásra hívják el a tiszttartót. A magányos és álmodozó Werther bálba hívja Charlotte-ot, aki anyja halála óta a testvéreit gondozza. Időközben megérkezik Albert, Charlotte jegyese. Werther szerelmet vall Charlottenak, aki annak ellenére, hogy szereti őt, ki kell kosaraznia, mivel haldokló anyjának megígérte: Albert felesége lesz.

Néhány hónappal később, Albert és Charlotte boldog házasságban élnek. A szomorú Werther egy vasárnap délelőtti mise után, a templom előtt várja őket. Albert megértését és bocsánatát kéri, hogy összekötötte sorsát Charlotte-val, de nem tehetett másként. Sophie mulatságba hívja a szomorú költőt, ahol ismét találkozik Charlotte-val, akinek ismételten szerelmet vall. Albert rádöbben, hogy a fiatalember még mindig nagyon szereti hitvesét.

Karácsony délután Charlotte Werther leveleit olvassa, és aggódva várja találkozását a fiatalemberrel. Amikor megérkezik, ismételten szerelmet vall Charlottenak, akin azonban ismét felülkerekedik a kötelességtudat, és végleg el akar búcsúzni Werthertől. Hazaérkezik Albert, és észreveszi felesége zavart lelkiállapotát, megsejti az igazságot. Amikor Werther egy küldönc által pisztolyt kér tőle, azzal indokolva, hogy hosszabb utazásra indul, Albert hidegvérrel teljesíti a kérést.

Charlotte Werther házához szalad, beront, észreveszi a vért a padlón, majd az ágyon fekvő súlyosan sebesült férfit. Werther arra kéri, hogy töltse vele élete utolsó pillanatait. Charlotte szerelmet vall, és megcsókolja Werthert, aki karjaiban meghal, miközben a gyerekek rázendítenek a nyáron tanult karácsonyi énekekre.

Az előadást nemcsak az Operaházban élvezheti a közönség, hanem az érdeklődők a Német Gazdaság Őszi Fesztiválja keretében, a főtéri kivetítőn, élőben is, megtekinthetik.

További tervek közül az igazgató kiemelte, hogy az Operaház balettkara kínai turnén vesz részt, mely keretében Csajkovszkij A hattyúk tava című balettjét mutatják be. A balettkar egész nyáron próbált, készült. A balettmester Vasile Solomon. Az előadás díszletét Kínában készítik. A Bucharest Symphony zenekar kíséri a balettkart. Karmester Jin Wang. Reméli, hogy a kínai és az általa vezetett operaház között együttműködési kapcsolat alakul ki.

A kolozsvári közönség A hattyúk tava című balettelőadást 2016. februárjában tekintheti meg.

November elsején, Marţian Negrea „Requiem parastas”-át adják elő. November 15.-én Puccini Bohémélet bemutatóját tartják, meghívottak a világhírű Anita Hartig és Adrian Sâmpetrean neves operaénekes. Vezényel David Crescenzi.

2016-ban tartandó bemutatók: Verdi „Álarcosbál”, Csajkovszkij „Anyegin” című operája.

Balettelőadások is lesznek. A hattyúk tava és a Kaméliás hölgy című produkcióit tekintheti meg a közönség. Koreográfus Vasile Solomon.

Az évadot Ina Hudea rendezésében G. Verdi Nabucco című operaelőadással zárják.

Az operaház arculata

Az ambiciózus igazgató szeretné az opera állagát is rendbe tenni, hiszen az épület legutóbbi restaurálása 1975-ben volt.

Az opera vagy színház az eladott jegy áraiból nem tartható fenn. De a világon nem is létezik, de nem is létezett soha, hogy szponzorok nélkül huzamosabb ideig funkcionáljon egy hasonló intézmény.

Fontosnak vélik, hogy az operaház megfelelő esztétikai környezetet is biztosítson a nézőközönségének.

Az operaház arculatának vonzóbbá tételére törekednek, felhasználva a legújabb technikai eszközöket is.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!