ERDON Helyi hírek

2015.08.25. 11:14

Viasszal vonták be a szobrot

Nagyvárad- Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének megbízásából felújítják Szacsvay Imre szobrát. Hétfő délután a szakemberek egységesítették a felület színét, valamint konzerválták egy viaszréteggel.

Nagyvárad- Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének megbízásából felújítják Szacsvay Imre szobrát. Hétfő délután a szakemberek egységesítették a felület színét, valamint konzerválták egy viaszréteggel.

Kolozsi Tibor kolozsvári restaurátor, szobrászművész az Erdély Online-nak azt nyilatkozta: két héttel ezelőtt hagyták el a szobrot, akkor ugyanis lepatinázták. Erről annyit érdemes tudni, hogy ez tulajdonképpen egy vegyi reakció, és egy bizonyos idő alatt megy végbe. Azért volt szükség tehát a két hetes szünetre, hogy a patina stabilizálódjon. Közben az eső is esett, és a patina rögzült a felületre. Hétfő délután helyenként kiigazították, illetve egységesítették a felület színét, valamint konzerválták egy viaszréteggel. Ez a munkafolyamat késznek mondható, a továbbiakban pedig letakarták a szobrot egy védőburkolattal, hogy amíg a kövesek dolgoznak, ne porozzák össze a szobrot, amikor pedig elkészül majd a kőtalapzat, eltávolítják a burkolatot, mert másképp mindent kezdhetnek elölről. Valószínű tehát, hogy visszatérnek még, hogy amennyiben megsérült a takart részt, kijavítsák, kiigazítsák ezt.

Október közepéig

Korábban Gere István kalotaszentkirályi kőfaragó, kőrestaurátor honlapunknak arról számolt be, hogy eltávolították a cementfugákat, vagyis az erős anyaggal kikent részeket, melyek erősebbek, mint a kő. Egy régebbi beavatkozásnak a maradványai voltak, és azért kellett eltávolítani ezeket, mivel ha erősebb a fuga, mint a kő, az mindig problémát okoz, mert helyezkedésnél mindig a kő sérül, és nem a fuga enged utána. Ugyanakkor elkezdték kinagyolni azokat a helyeket, ahol kőcserére lesz szükség. Időközben a köveket is megrendelték, a magyarországi (süttői) Travertin Kft.-től, tehát ugyanazzal a típusú kővel lesz megoldva a borítás, mint amiből eredetileg készült a szobor talapzata. Emellett vegyszereztek, ez egyfajta szilárdítást jelent, és levédték a köveket, hogy ne kapjanak nedvességet. Utána, mivel közben reményeik szerint megérkeznek a kövek, nekifognak a faragásuknak, hogy majd behelyezhessék ezeket.

Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének megrendelésére zajló restaurálási munkák befejezésék határideje október dereka, és a szakemberek reménykednek abban, hogy tartani tudják a határidőt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!