ERDON Helyi hírek

2015.08.05. 15:01

Végső simítások és régészeti feltárás a várban

A nagyváradi vár felújításának munkálatai a végéhez közelednek. Az idén júniusban és júliusban lejáró kivitelezési határidőt a várudvaron történő régészeti feltárásokra való tekintettel hosszabbították meg, tudtuk meg szerdai látogatásunkkor.

A nagyváradi vár felújításának munkálatai a végéhez közelednek. Az idén júniusban és júliusban lejáró kivitelezési határidőt a várudvaron történő régészeti feltárásokra való tekintettel hosszabbították meg, tudtuk meg szerdai látogatásunkkor.

A nagyváradi vár felújításának új kivitelezési határideje 2015 decembere. Erre a hat hónapos haladékra azért volt szükség, hogy minél többet fel lehessen tárni a jelenlegi várudvaron egykor álló gótikus katedrálisból. Ezt Dumitru Sim, a várfelújítás projektmenedzsere mondta lapunknak a felújítás helyszínén, azaz a nagyváradi várban. A régészeti feltárás a belső várudvaron, illetve az A. és B. épületrészek földszintjén és alagsorában zajlanak. „Mivel a vár A. és B. tömbjének felújítása különböző szerződések alapján történik, ezért ezeket a szerződéseket és munkálatokat össze kell hangolni, mindezt annak érdekében, hogy az egykori gótikus katedrálisból a lehető legtöbbet megmutathassuk majd”, mondta Dumitru Sim. Tőle megtudtuk azt is, hogy a következő hónapokban elvégezik a végső simításokat a különböző épülettömbökben, és megrendelik a bútorzatokat, valamint a számítástechnikai berendezéseket. „Decemberre minden épület belseje elkészül” – jegyezte meg Sim, hangsúlyozva, hogy több épület már most teljesen elkészült: az A., a C., az E., a H., az I. tömbről van szó – ez utóbbi épületrészben a kulturális központ lesz –, de ugyancsak elkészültek már a K. és a P. épületek is (utóbbiban a lapidárium lesz). „Ezekbe az épületekbe már a bútorzat is megérkezett, már csak a helyükre kell tenni azokat” – fogalmazott Sim, így most már tulajdonképpen csak az A. és a B. épületek földszintjének és alagsorának munkálatait kell összehangolni a feltárással – tette hozzá. A vár udvarainak a lekövezését mintegy kilencven százalékban elvégezték, egyes helyeken azonban szándékosan nem tették még le a macskaköveket, hogy a belső várudvar feltárási munkálatai során kiásott földet, valamint a törmelékeket teherautókkal elhordhassák, és a nehéz gépjárművek ne tegyék tönkre a kőburkolatot. „Amúgy is októberig, novemberig bőven van időnk az udvar burkolását letenni” – mondta Sim.

A jövő

A projektmenedzser hangsúlyozta, hogy a vár nyugati kapujához vezető gyalogos híd már elkészült, de csak októberben vagy novemberben fogják megnyitni a lakosok előtt, mert az ortodox katedrális felőli oldalon egy közel másfél méteres szintkülönbséget kell áthidalni egy feljáró segítségével. Mindezzel nem zárul majd le a várfelújítás, ugyanis a nagyváradi önkormányzat azt tervezi, hogy szintén uniós anyagi forrásokból felújíttatja a várfalakat és a bástyákat is. „Ha nem csinálunk valamit, azt kockáztatjuk, hogy húsz-huszonöt év múlva lesz egy várunk várfalak nélkül” – fogalmazott Sim, hozzátéve, hogy a fagyások és olvasások idején faldarabok válnak le a várfalról. A tervek szerint a felújított bástyáknak különböző funkciókat is szánnak: a Bethlen bástyában egy reneszánsz parkot, a Királyfia bástyában egy barokk parkot, a Vörös bástyában egy kézműves műhelyt, míg az Aranyos bástyában egy csillagászati megfigyelőhelyet alakítanának ki, míg a Csonka bástyában már áll a nyári színház. A várfal- és bástyafelújítás becsült értéke 19–22 millió euró, de a költségek nagyban függnek attól, hogy milyen műszaki megoldásokat javasol majd a leendő tervező a bástyákba megálmodott létesítmények kialakításához.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!