ERDON Helyi hírek

2015.08.30. 10:03

Szent László Családi Napot tartottak

Nagyvárad- Szombat délután a Püspöki Palota belső udvarában második alkalommal szervezett Szent László Családi Napot a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, a Szent László Teológiai Líceum és a Szigligeti Színház. Színvonalas és érdekes programok vártak mindenkit.

Nagyvárad- Szombat délután a Püspöki Palota belső udvarában második alkalommal szervezett Szent László Családi Napot a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, a Szent László Teológiai Líceum és a Szigligeti Színház. Színvonalas és érdekes programok vártak mindenkit.

Változatos, tartalmas és színvonalas, kulturáltan szórakoztató, főleg a gyermekeket megszólító értékteremtő programok várták mindazokat, akik az elmúlt szombat délután, illetve kora este kilátogattak a római katolikus Püspöki Palota belső udvarába. Az egyetlen kellemetlen tényező csak a hőség volt, de a rengeteg érdekes foglalkozás, műsorelem talán feledtetni tudta ezt a résztvevőkkel. Amúgy pedig a szervezők arról is gondoskodtak, hogy akik nagyon megszomjaztak a melegben, azok hozzájussanak buborékos vagy mentes vízhez.

Az érdeklődőket- akik igyekeztek árnyékba húzódni- Micaci Cristian, a püspökség pasztorális tanácsadója köszöntötte. Exc. Böcskei László megyés püspök hangsúlyozta: azt szeretnék, ha örömét megosztva mindenki megtapasztalná a családias hangulatot, mely mindig, mindenhol a találkozásra épít, vagyis az ember kilép megszokott kereteiből, és elindul, nyit a másik felé, kommunikálni kezd, felismerve azt, hogy milyen sok megosztani valónk van egymással. Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet: mindhárom szervező intézménynek- vagyis az egyháznak, az iskolának és a színháznak- az a közös küldetése, hogy olyan közösséget teremtsen, erősítsen és ápoljon, melynek középpontjában az ember és az élet áll. Értelmet, célt és szépséget pedig mindennek az Isten ad, és mi erre építünk, ezért választották a családi nap példaképéül Szent Lászlót, akitől sokat tanulhatunk, és aki az értékápolásban és a hit megvédésében élen járt.

Folytatva főpásztor gondolatait, Zalder Éva, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatónője szintén a kapunyitogatás fontosságáról beszélt, kiemelve azt, hogy a kulturális programokkal élhetőbbé szeretnék tennék a váradi magyar jelenlétet, ugyanis tudatosítani kell gyermekeinkben, hogy egy olyan közösségnek a tagjai, hagyatéknak az őrzői, melyre vigyázni kell. Úgy fogalmazott: ha nem mennek el ezentúl közönyösen Szent László szobra mellett, vagyis ha valamilyen épület mellett elhaladva ráismernek múltunk egy vetületére, akkor már megérte megszervezni a jelzett eseményeket.

Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója azt mondta: jó jelen lenni ott, ahol egy fontos kezdeményezésből hagyomány teremtődik közösségépítő szándékkal, melyet egyik feladatának tekint az általa vezetett intézmény, illetve ahol válaszokat kaphatunk a megmaradásunkat meghatározó kérdésekre.

Felléptek

A felszólalások után Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti igazgatója konferálta fel a fellépőket. Ügyesek, talpraesettek voltak az Oláh Gabriella kántornő által felkészített székesegyházi gyermekkórus tagjai, akik népénekeket adtak elő. A Kovács Norbert és László Csaba által betanított Nagyvárad Táncegyüttes tagjai délalföldi táncokkal örvendeztették meg közönségüket (a Soroglya zenekar kísérte őket), majd hangulatos műsorral szerepeltek a Kiss Király Tünde címzetes óvónő által felkészített gyermekek. Pitz Melinda és Csepei Róbert, a Szigligeti Színház tagjai énekeltek, míg Nagy Tímea a Diótörő és Egérkirály című musicalből adott elő egy részletet.

Remekül szórakozott mindenki a Lilliput Társulat Vitéz László kun kori legendái című előadásán, majd kézműves foglalkozásokba lehetett bekapcsolódni. Közreműködtek a Lilliput Társulat művészei, valamint a Szent László Líceum, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium és az evangélikus óvoda oktatói. Bő volt a kínálat, többek közt rajzkiállítást lehetett megtekinteni, ügyességi próbákon részt venni, kérdéssorozatokra válaszolni, kézműves termékeket készíteni.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!