ERDON Helyi hírek

2015.08.27. 13:23

Robottechnológiával végzik a felújítást

Romániában újdonságnak számító japán technológiával korszerűsítik több nagyváradi utca csatornahálózatát. Csütörtökön megtekinthettük, hogyan zajlik a robotok segítségével végzett felújítás.

Romániában újdonságnak számító japán technológiával korszerűsítik több nagyváradi utca csatornahálózatát. Csütörtökön megtekinthettük, hogyan zajlik a robotok segítségével végzett felújítás.

Az új technológiát olyan utcák esetében fogják alkalmazni, ahol túl nagy fennakadást okoznának a klasszikus módszerrel végzett felújítások, tudatta Mircea Mălan alpolgármester. Ez a technológia valamivel drágább, mint a klasszikus, azonban sokszorosan gyorsabb és jóval kevesebb felfordulással jár.

Újdonság

Japán robottechnikáról van szó, melyet a Gavella cég alvállalkozója, a japán Sekisui cég németországi képviselete ültet gyakorlatba. Lényege, hogy a már meglévő betoncsőn keresztülvezetnek egy másik, valamivel kisebb átmérőjű vezetéket, robotok segítségével, anélkül, hogy felásnák az utcát. Nagy vonalakban a munkálatok menete a következő: először is alaposan átmossák a régi vezetéket, majd egy robot-videokamera segítségével megtekintik, hogy milyen állapotban van, egyúttal fotók készülnek a csatlakozásokról, ezek helyét a robot memorizálja. Később – ugyancsak a robot segítségével átvezetnek egy fémszálakkal összeszorított PVC-szerű anyagból készült csövet a régi vezetéken, végül pedig elvágják a fémszálakat és a cső kitágul, elfoglalva a rendelkezésére álló helyet. Külföldön már tíz-tizenöt éve alkalmazzák ezt a módszert, nálunk azonban újdonságnak számít. Az ilyen technológiával végzett felújításokért 50 év jótállást vállalnak, de a vezetékek élettartama valójában ennél jóval hosszabb, tudtuk meg Corina Durlescutól, a Sekisui romániai vezérigazgatójától. Eddig csak Bukarestben dolgoztak ezzel a módszerrel, Nagyvárad a második helyszín, ahol alkalmazzák.

Gyorsan megy

A vezetékfelújítás az Aparegio projekten belül zajlik, tudatta Ovidiu Gavra, a nagyváradi vízművek vezérigazgatója. Amint az alpolgármester elmondta, csak ott tudják alkalmazni, ahol az eredeti betonvezeték nem omlott össze és megfelelően tág az átmérője. Mivel az eredeti projekt klasszikus módszerrel végzett felújításra vonatkozik, időbe telt, míg változtatni tudtak rajta. Egyelőre kilenc váradi utcán kezdik el gyakorlatba ültetni, egy 2,6 kilométeres szakaszon. Csütörtökön az Aradi úton volt alkalmunk megtekinteni a munkálatokat, következik a Traian park (Széchenyi tér) és környéke, a Moszkva, a Coşbuc (Szalárdy János), a Bariţiu, a Postăvarului és a Pârâului (Patak) utca. A határidő december vége, azonban – mivel ezzel a módszerrel naponta 60-80 méternyi hálózatot tudnak felújítani (míg a klasszikus módszerrel legfeljebb 14 métert), valószínűleg október végéig készen lesznek. Egyúttal folyamatban van a versenytárgyalás többek között az Enescu (Ritoók Zsigmond), Mihai Viteazul (Zárda), Traian Moşoiu (Kapucinus), Aurel Lazăr (Nagysándor József) utcák korszerűsítésére vonatkozóan, melyek csatornahálózatát szintén ezzel a módszerrel újítják majd fel. Információink szerint a Gavella cég is jelentkezett.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!