ERDON Helyi hírek

2015.08.20. 12:37

Örményekről nyílt fotókiállítás

Az Euro Foto Art Egyesület szervezésében szerda este Örmények címmel fotókiállítás nyílt Nagyváradon. Az alkotójuk a Prágában élő Garik Avanesian, aki a Hegyi-Karabahban készítette ezeket.

Az Euro Foto Art Egyesület szervezésében szerda este Örmények címmel fotókiállítás nyílt Nagyváradon. Az alkotójuk a Prágában élő Garik Avanesian, aki a Hegyi-Karabahban készítette ezeket.

Stílszerűen a 15 évvel ezelőtt elhunyt Alan Vaness Chakmakjian örmény zeneszerző A lámpás című szerzeményét játszotta el Thurzó Sándor József brácsaművész a Musza Dagh emlékére az Euro Foto Art Galériában szerda este felavatott kiállítás nyitányaként. Rajta kívül a későbbiek folyamán Lucian Maliţa hegedűművész gondoskodott még a zenei aláfestésről.

Az egybegyűlteket Tóth István fotóművész, egyesületi elnök köszöntötte, aki Garik Avanesianról elmondta, hogy a Cseh Fotóművészeti Szövetség elnöke, és egy Prágában megjelenő szakfolyóirat főszerkesztője. Előbbi partnerszervezete az Euro Foto Art Egyesületnek, és az elsők közt volt, melyekkel két évvel ezelőtt felvették a kapcsolatot. Az együttműködést folytatni szeretnék, a tervek közt szerepel például, hogy a közeljövőben a váradiak is bemutatkozzanak a cseh fővárosban.

Semmi se változott

A fényképeket és az örmény kultúrát méltató dr. Ramona Novicov műkritikus arról beszélt, mennyi értékkel gazdagították a hazai közművelődést a Romániában élő örmények. Meglátásában Örményország hidat képez kelet és nyugat közt, a szülőföldjükön maradt örmények pedig ugyanúgy ragaszkodnak nemzeti és vallásos identitásukhoz, mint azok, akik szétszóródtak szerte a nagyvilágban.

Garik Avanesiantól megtudtuk, hogy 1978-ben kezdett el először örményeket fényképezni a Hegyi-Karabahban, majd a politikai változások, illetve az örmény-azeri konfliktus miatt csak 1994-ben tért vissza. Ezt egy újabb hosszabb szünet követte, 2006-ban pedig azért járt ismét ott, hogy egy fotóalbumot jelentessen meg az akkor és most témában. Azóta évente visszamegy, legutóbb tavaly októberben volt Örményországban. Meglátásában nem sok mindent változott az elmúlt 30 évben, legfeljebb annyi, hogy megjelentek a mobiltelefonok, és az egyik faluban például az üzemképes két autó nem két személy, hanem egyvalaki tulajdona.

Az ötven fekete-fehér és színes alkotás szeptember 15-ig, hétköznap 8–19 óra között tekinthető meg.

Ciucur Losonczi Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!