ERDON Helyi hírek

2015.08.11. 09:07

Mozgókép varázsában

Medgyes festői környezete, gazdag történelmi múltja és kultúra iránt fogékony városvezetése nemzetközi filmfesztivál szervezésének hagyományát teremtette meg.

Medgyes festői környezete, gazdag történelmi múltja és kultúra iránt fogékony városvezetése nemzetközi filmfesztivál szervezésének hagyományát teremtette meg.

2015. szeptember 1.-5. között, ötödik alkalommal rendezik meg Meggyesen a Közép- Európai Nemzetközi Filmfesztivált, (MECEFF „7+1”), „Első Világháború és hatása a XX.- XXI. században” címmel. Bukarestben szeptember 24.- 27. közötti időszakban szervezik meg első alkalommal, e neves Nemzetközi Filmfesztivált. A Filmfesztivál elnöke a világhírű rendező Radu Gabrea.

A Filmfesztivál programja

A versenyfilmek kategóriájában Ausztria, Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia filmeseinek legjobb alkotásaiból láthatnak a nézők értékes produkciókat. A 7-es szám a fesztivál lógója. Minden évben egy ország legnevesebb filmeseit hívják meg. Így alakul ki a „7+1”, azaz hét ország és egy meghívott ország filmeseinek bemutatkozása. Az idén, 2015-ben Franciaország a meghívott. E témával kapcsolatban rendezett legjobb filmjeiket mutatják be.

A fesztiválon a következő filmszekciók léteznek. Legújabb, restaurált, felújított, újjáteremtetett jiddis nyelvű filmeket tekinthetünk meg, melyek nemcsak a szakmának, hanem a nagyközönségnek is filmcsemegét jelentenek.

Másik filmszekcióban azok a filmek láthatók, melyek a fesztivál elnökének, Radu Gabrea választása alapján kerültek be. Az idén Mircea Veroiu rendező, forgatókönyvíró, színész filmjeit láthatjuk.

Szakmai előadásokat tartanak az „Első Világháború és hatása a XX.- XXI. században” címmel, melyre neves hazai és külföldi szakembereket hívtak meg.

A látogatók a témával kapcsolatban levő nagyszabású fotókiállítást tekinthetnek meg, a Francia Kulturális Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum, a Kolozsvári Kultúrház és az Erdélyi Történelmi Múzeum szervezésében.

25 versenyen kívüli filmet mutatnak be az első világháború történéseivel, hatásával kapcsolatban. Ezek a filmek megrázó dokumentumai, bizonyítékai az első világháború kegyetlen történéseinek. Betekintést nyújtanak a front első vonalában levő katonák, az elfoglalt területeken élő lakosság életébe, átélt szenvedésüket, megpróbáltatásaikat érzékeltetve. A világháború érzékenyen érintette a kultúrát is, értékes kulturális javak semmisültek meg. A háborús filmtémák bemutatásával azt akarják elérni, hogy tudatosítsák, az emberiség számára létfontosságú a népek, nemzetek értékeinek megőrzése, fejlesztése, és nem egymásnak elpusztítása.

Versenyen kívüli filmek

Az idősebb korosztály számára nem ismeretlen a filmfesztiválon bemutatásra kerülő „Nyugaton a helyzet változatlan” című amerikai film (1930, rendezője Lewis Milestone) és az Arábiai Lawrence című produkció (Nagy Britannia 1962 rendező David Lean rendezésében). Gustav Ucicky rendezésében készült Morgenrot című filmet (Németország 1933) is bemutatják. A francia filmek közül megtekinthetők: Fegyverszünet karácsonyra (rendezője és forgatókönyvírója Christian Carion, 2005), mely francia- német- angol- román koprodukció. Nagy ábránd című francia film (1937, Jean Renoir rendező) is látható.

A teljesség igénye nélkül ízelítőt próbáltam adni a MECEFF gazdag programjából.

Kiállítások

A Francia Kulturális Intézet „Franciák és románok az Első Világháború idején” címmel és az Osztrák Kulturális Fórum a „Vihar előtti csend” nevű kiállítást rendezi. Az Erdélyi Történelmi Múzeum, a Bukaresti Országos Hadtörténeti Múzeum és a Kolozsvári Kultúrház szervezésében „A Nagy Háború képekben” című kiállítás is megtekinthető.

A MECEFF „7+1”, Közép-Európai Filmfesztivál nemzetközi elismerésnek örvend. Az idén az EFFE márkanevet, minősítést kapta meg, ami azt jelenti, hogy a neves európai fesztiválok között tartják számon. „Europe for Festivals, Festivals for Europe” filmes „családjához” tartózik. A rangos zsűri, a minősítés megítélésekor, figyelembe vette a fesztivál produkcióinak művészi értékét, és azt, hogy milyen hatásuk van helyi, hazai és nemzetközi szinten.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!