ERDON Helyi hírek

2015.08.23. 17:02

Mágnás Miska járt Nagyváradon

Péntek este az eső miatt a várbeli színpad helyett ismét a Szakszervezetek Művelődési Háza biztosított helyszínt a 4. Nyári Színházi Fesztivál következő előadásának, egy operettnek.

Péntek este az eső miatt a várbeli színpad helyett ismét a Szakszervezetek Művelődési Háza biztosított helyszínt a 4. Nyári Színházi Fesztivál következő előadásának, egy operettnek.

A váradi színházlátogató közönség többsége által megunhatatlan, rajongásig szeretett és örök népszerűségnek örvendő operett volt az RMDSZ Bihar megyei szervezete, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD) és a nyíregyházi Mandala Dalszínház koprodukciójában július 17. és augusztus 30. között lebonyolított 4. Nyári Színházi Fesztivál soron következő előadása, így ahogy arra számítani lehetett, pótszékekre volt szükség, hogy a körülbelül 900 személy ülve élvezhesse a látottakat, hallottakat.

Hatalmas slágerek

Az egybegyűlteket Huszár István alpolgármester és Nyíri Tamás NMD-elnök köszöntötték röviden, majd elkezdődött a várva várt operett előadás. Azon olvasóinknak, akik valamilyen oknál fogva mégse tartoznak az operettrajongók széles táborába, a Mágnás Miskáról annyit érdemes tudniuk: a szövegét Bakonyi Károly, az elhangzó verseket Gábor Andor írta, a zenéjét pedig Szirmai Albert szerezte, és olyan hatalmas slágerek csendülnek fel benne, mint például a Cintányéros cudar világ vagy a Hoppsza Sári. A történet dióhéjban arról szól, hogy a Korláthy-birtok melletti építkezés mérnöke, Baracs István beleszeret egy vásárban a paraszti álruhába öltözött grófkisasszonyba, Rollába. A gróf estélyt ad, mert azt akarja, hogy a vasút az ő birtokán haladjon keresztül, és ezen Baracs ráismer Rollára, de viccből a távollevő gróf Eleméryként mutatja be inasát, Miskát. Rolla viszont cselédlányáról, Marcsáról állítja azt, hogy grófnő, Miska és Marcsa öltözéke és viselkedése így az úri világ karikatúrájává válik. Kihagyhatatlan figurák még Pixi és Mixi, a két piperkőc és együgyű gróf, akik állandóan bekavarnak, de ahogy az operettben lenni szokott, végül a szerelmesek egymásra találnak.

A Váradon múlt péntek este bemutatott előadás rendezője Bozsó József volt, aki a címszerepet is játszotta, Marcsaként pedig Teremi Trixi aratott sikert.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!