ERDON Helyi hírek

2015.08.23. 13:50

Különleges kutyák, sok résztvevő a kiállításon

Az esős idő ellenére sok résztvevő és érdeklődő volt a Nagyváradi Metropolitana Kinológiai Egyesület által szervezett hétvégi kiállításon a váradi Rhédey-kertben. Különféle ügyességi bemutatók is voltak. A résztvevők 60%-a külföldről érkezett, tudtuk meg a szervezőktől.

Az esős idő ellenére sok résztvevő és érdeklődő volt a Nagyváradi Metropolitana Kinológiai Egyesület által szervezett hétvégi kiállításon a váradi Rhédey-kertben. Különféle ügyességi bemutatók is voltak. A résztvevők 60%-a külföldről érkezett, tudtuk meg a szervezőktől.

A szombati eső miatt egy kissé késve kezdődött el a kutyák elbírálása a Rhédey-kertben, a gazdiknak több gondot okozott, hogy a kutyákat kifogástalan állapotban vezessék fel, de ettől eltekintve programszerűen zajlott a kiállítás. A hosszú szőrű kutyák egynémelyikét órákon át kozmetikázzák, az eső és a sár nem kedvez nekik – tudtuk meg Csordás Brigitta nagyváradi szibériai husky tenyésztőtől –, de a bírák profik, és megfelelően tudják őket értékelni ebben a helyzetben is.

Rekord

Valentin Călin Mitratól, a nagyváradi egyesület elnökétől megtudtuk: egy négyéves szünet után ez a harmadik nagyváradi kiállítás, és ezúttal az összes többihez viszonyítva többen iratkoztak fel, sőt, országos viszonylatban is rekordnak számít a több mint ezerötszáz kutya. A résztvevők hatvan százaléka külföldről érkezett, a legtöbben Oroszországból, Finnországból, Magyarországról, de kevés kivétellel minden európai ország képviselve volt, sőt, Amerikából is eljöttek a váradi kiállításra. A mintegy másfél évtizede bevezetett minta alapján a nagyváradi versenyt ezúttal is összekötötték a debrecenivel, mely szombat este hat órától kezdődött, majd  vasárnap – immár jó időben – ismét Nagyváradon folytatódott a megmérettetés. Úgy tűnik, a résztvevők számára vonzó, hogy „egy kalap alatt” két ország vetélkedőjén is díjat szerezhetnek. A bajnoki címek, díjak száma fokozza a kutyák értékét, egy-egy többszörös nemzetközi elismeréssel rendelkező kutya pároztatásáért akár 2500 eurót is kérhetnek gazdáik, tudtuk meg.

Engedelmesség

Egy másik rekord, hogy 156 kutyafajta képviseltette magát – az elmúlt években a százat alig haladta meg a számuk. Más évektől eltérően az idén nem az őrző védő kutyák voltak túlsúlyban, inkább a kisebb, hobbiból tartott fajtákból volt több, a nemzetközi trend is ez egyébként. Sok ritka kutyafajta is volt, többek között podhalei lengyel juhászkutya, portugál kopó, affenpinscher, Bedlington Terrier, Biewer Yorkshire Terrier, Clumber spániel, lengyel agár.

A kutyák elbírálása az eső dacára is rendben zajlott, vasárnap is menetrendszerűen folytatódott. Nemzetközi bírók vették szemügyre és értékelték a résztvevő kutyákat, ők Horvátországból, Szerbiából, Szlovákiából, Olaszországból, Argentínából érkeztek, ketten pedig hazaiak voltak.

Kora délután a Nord Kutyaidomító Klub tagjai tartottak bemutatót. A Malinois belga juhászkutyák Alexandu Bondar, Papp Róbert és Ioana Stoica vezetésével szófogadásukról tettek tanúbizonyságot: hiába provokálták őket, csak akkor támadtak, amikor kellett és parancsszóra rögtön visszafordultak. Egy másodperc késés is komoly pontveszteséget jelent a vetélkedőkön, tudtuk meg. Ahhoz pedig, hogy távolról is engedelmeskedjenek a gazdájuknak, több ezer ismétlés szükséges. Az idomítóversenyek alatt a kutyákat különféle stresszhelyzeteknek vetik alá, s nekik soha nem szabad engedniük az ijedtségnek, a félelemnek vagy az agresszivitásnak – kizárólag a gazdi parancsszava számít. Egyebek mellett arról is bizonyságot kell tegyenek ilyen alkalmakkor, hogy csak a gazditól fogadnak el eledelt, bármennyire éhesek lennének.

Meglepetés

A szombat délutáni frizbee-bemutató viszonylag rövidre sikeredett, ugyanis Fanni, a többszörös Európa-bajnok border-collie megcsúszott a sáros talajon.

Vasárnap jó időben folytatódott a vetélkedő. Amint a váradi egyesület elnökétől megtudtuk, mind a debreceni, mind pedig a nagyváradi megmérettetésen a legszebb kutya címet ugyanaz a mioritic fajtájú román juhászkutya nyerte el.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!