ERDON Helyi hírek

2015.08.11. 09:59

Ismert személyek górcső alatt

Az Országos Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) többek között kilenc olyan, többé kevésbé ismert Bihar megyei személyt is ellenőriz, akiknek az esetében felmerült az adócsalás lehetősége.

Az Országos Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) többek között kilenc olyan, többé kevésbé ismert Bihar megyei személyt is ellenőriz, akiknek az esetében felmerült az adócsalás lehetősége.

Országos szinten 313 ilyen személyt ellenőriz az ANAF. Jobbára közismert emberek, akik között félvilágiak és közéleti személyiségek egyaránt találhatók. A közös az bennük, hogy nyilvánvalóan sok pénzük van, de kevés adót fizetnek. Többnyire besorolhatók néhány szuggesztív módon elnevezett rizikócsoportba, mint például a „szegény cégek gazdag tulajdonosai”, a „jelentős vagyonnal rendelkező személyek, ismeretlen gazdasági tevékenységgel”, vagy a „felszívódó jövedelmű személyek”.

A 313 közül a Mediafax értesülései szerint a legtöbben, azaz harmincnégyen Ilfovban laknak, harmincegyen Bukarestben, Suceava megyében tizennégy ilyen személyt ellenőriz az ANAF, Buzău és Tulcea megyékben pedig tízet-tízet. Biharban kilencen kerültek górcső alá, akárcsak, Galac, Konstanca, Kolozs és Brassó megyékben.

A 14, 3 millió adófizető közül az ANAF kezdetben 300 ezer személyt választott ki közelebbi megfigyelésre. Többek között olyan részvényesek, vagy társtulajdonosok vannak közöttük, akik több mint 200 ezer lejt kölcsönöztek cégüknek, olyan személyek, akik 70 ezer eurót meghaladó összegért vásároltak javakat, ingatlanokat, vagy évente több mint 150 ezer lejt helyeznek letétbe, esetleg 25 ezer eurót meghaladó értékű autókat vásároltak. Közülük választották ki azt a több mint 132 ezer személyt, akik esetében a felbecsült és a bevallott vagyon között több mint 10%-os a különbség, és ez eléri az ötvenezer lejt, majd ezek közül a 313-at, akik besorolhatók a fenti rizikócsoportok egyikébe.

„Két évi felkészülés után most jött el az ideje, hogy még erősebben nyomjuk az adócsalás elleni harc pedálját, a magánszemélyek szegmensére vonatkozóan is. Akármilyen ismert személyekről is van szó, előbb utóbb be kell bizonyítaniuk, hogy adót fizettek azon jövedelmeik után, amelyekből vagyonaikat kreálták” - nyilatkozta a napokban Gelu Ştefan Diaconu, az ANAF elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!