ERDON Helyi hírek

2015.08.17. 12:38

Egy életre szóló szövetség

Nagyvárad- Vasárnap délben a nagyváradi Szent József plébániatemplomban Exc. Böcskei László váradi megyés püspök a Szentlélek gyümölcseit kérve 10 jelöltnek szolgáltatta ki a bérmálkozás szentségét.

Nagyvárad- Vasárnap délben a nagyváradi Szent József plébániatemplomban Exc. Böcskei László váradi megyés püspök a Szentlélek gyümölcseit kérve 10 jelöltnek szolgáltatta ki a bérmálkozás szentségét.

Ahogy a főpásztort köszöntő ministránsok is hangsúlyozták, a hála és az öröm érzései által dobogtatott egy szívvé forrt össze vasárnap délben a váradi Szent József plébánia közössége azon az ünnepi szentmisén, melynek keretében tíz bérmálkozó részesült a keresztény nagykorúság szentségében.

Bevezetőjében Exc. Böcskei László megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: a mai világban különösen szükség van a Szentlélek ajándékára, és mivel erre kaptunk meghívást a keresztségben, és megerősítést a kiáradásával, fontos feladatot és kihívást kell jelentsen számunkra jónak lenni és maradni, az Úr akarata szerint élni. Úgy fogalmazott: a bérmálkozás a katolikusok életében egy olyan egyedi alkalom, mely a Szentlélekkel való találkozásnak köszönhetően egy élet szóló szövetséget, elkötelezettséget feltételez.

Nyitottak

Az evangéliumi részlet Szent János könyvéből szólt. Elmélkedésében az egyházmegye főpásztora arról beszélt, hogy a bérmálkozás előkészítése, illetve ezen szentség kiszolgáltatása miért egy olyan összetett keresztény beavatási szertartás, mely az igazságra irányítja a figyelmet, és ugyanakkor magasztos feladatok elvégzésre képesít. Arra buzdította a tíz bérmálkozót, hogy legyenek mindig nyitottak Isten felé, merjenek hozzáfordulni és fogadják maguk mellé nem csupán a nehéz pillanataikban, hanem akkor is, amikor életük szépen bontakozik ki, annak érdekében, hogy a Szentlélek által megerősödve és megszentelve tovább tudjanak haladni az örökkévalóság felé vezető helyes úton.

A megyés püspök ugyanakkor arra is kitért, hogy ezen szentség kiszolgáltatása több mozzanatból tevődik össze, kezdve azzal, hogy a bemutatás után a plébános- jelen esetben Gyenge Béla atya- kezeskedik a jelöltekről, vagyis tanúskodik arról, hogy megfelelő hitoktatásban részesültek és szentgyónás által lelkileg felkészültek, azaz méltóak a szentség felvételére, és arra, hogy Krisztus harcosai közé sorolják őket, majd folytatva az imával, a kézfeltétellel és a krizmával való megkenéssel. A tanulás során a bérmálás előtt állók próbálják közelebb engedni magukhoz Istent, megérteni az ő hatalmát, jóságát, szeretetét és mindenhatóságát, megismerni jobban Krisztust, akit érettünk keresztre feszítettek, mert a mi bűneinkért vállalta a szenvedést és a halált, hogy megváltást hozzon az emberiségnek. „Amikor a hit igazságáról tanultatok, tulajdonképpen megpróbáltátok elsajátítani, amit Isten kinyilatkoztatott nekünk. Emellett lényeges volt a lelki felkészülés is, mert nem mindegy, hogy állunk Isten elé, kérjük a segítségét, hiszen csakis megtisztultan tudjuk befogadni a Szentlelket”, nyomatékosította Böcskei László, hozzátéve: a felnőtt keresztény élete küzdelmekből is áll, abban az értelemben, hogy Krisztus harcosaként mindig ki kell állnia egyháza és hite mellett, és emiatt sokszor áldozatot kell hoznia.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!