ERDON Helyi hírek

2015.07.16. 13:35

Szereti Ön Chopint?

Egy rendhagyó zongoraest helyszíne lesz a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ Múzeumterme július 26-án, vasárnap délután 6 órai kezdettel, “Szereti Ön Chopint?” címmel.

Egy rendhagyó zongoraest helyszíne lesz a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ Múzeumterme július 26-án, vasárnap délután 6 órai kezdettel, “Szereti Ön Chopint?” címmel.Az eseményt Thurzó Zoltán zongoraművész (aki most önállóan is színpadra lép), valamint a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Püspöksége szervezi közösen.

Az est keretében kilenc Chopin-, és két Rachmaninov mű fog megszólalni az előadó tolmácsolásában.

Thurzó Zoltán kifejtette: “Számomra a muzsika egy nyelv – mely nyelvet nagyon jól használnak, és magas művészi szinten tolmácsolnak a zeneszerzők és előadók egyaránt. A zenei nyelvezet alapja egy fekete-fehér ABC, és ugyanazt a 12 hangon alapuló eszköztárt használja minden zeneszerző. Csupán az a változó, hogy milyen alakot ölt a muzsika egy-egy egyéni életkörülményen keresztül a zene. Természetesen az alázatos olvasat is roppant fontos ebben az egyenletben. Chopin a zongora poétája. A zene- és zongorairodalom egyik legnagyobb géniuszára kívánok emlékezni zongoraestem keretében: Chopin személyében.

Kívánom, hogy a zenei utazás során mindenki közelebb kerüljön e rendkívüli alkotóegyéniség különös, némiképp rejtélyes személyiségéhez. Chopin a zenében páratlan érzékkel megszervezett hangjaival fejezte ki mindazt, amit lényegesnek gondol a világról és természetesen benne az emberről magáról.

Teremtő fantáziájának utánozhatatlan eredetisége és gazdagságakiapadhatatlanul sokrétű és színes.

Indulati skálája a szerelemtől az őrjöngő dühig, az örömtől a végtelen szomorúságig, gyengédségtől a büszkeségig terjed.

Mindeközben nemes elegancia, hajlékonyság, őszinteség nyelvén szól hozzánk a szépség, az ihletettség és az igaz költészet olyan fokán, amely csak a Liszt-i, Mozart-i, vagy a Bach-i mintákéhoz hasonlítható. Chopinről alkotott képünk, vagy vélelmezett elképzelésünk vázlatos maradhat, ha megtisztelnek majd jelenlétükkel a múzeumteremben. És hogy mit keres két Rachmaninov zongoramű az esten? Jöjjenek el, mert el fogom majd mondani.” A belépés ingyenes, adományokat szeretettel fogadnak. Mindenkit sok szeretettel várnak az eseményre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!