ERDON Helyi hírek

2015.07.12. 16:07

Melody

2014-ben, Bernard Bellefroid rendezésében készült Melody című film az anyaság, az egyének egymásrautaltságának kérdésére fókuszál.

2014-ben, Bernard Bellefroid rendezésében készült Melody című film az anyaság, az egyének egymásrautaltságának kérdésére fókuszál.

A film cselekménye Belgiumban zajlik le. Melody, egyedül álló fiatal, 29 éves fodrásznő, nehéz anyagi körülmények közt él. Nincs állandó munkahelye. Szórólapokat dob be a lakások postaládájába, felajánlva fodrásznői munkáját. Munkaeszközeivel telt táskával rója az utcákat, munkát keres. Az ügyfél otthonában szépíti az illetőt. A házalás során összegyűjtött pénzét műanyag zacskóba rejti. Azonban az összeg nem elégséges, hogy álmát megvalósítsa, ugyanis fodrász-szalont akar nyitni. Mivel nincs állandó lakása, megtörténik, hogy lépcsőházban alszik, vagy barátait keresi fel. Az interneten közzé tesz egy hirdetést, hogy bármit vállal pénz ellenében, bejelentkezik a GPA (béranyaság) programba is.

Emily gazdag angol üzletasszony, egy szállítási cég igazgatója gyermekre vágyik. Melodyt választja béranyának. A két nőt összehozza a sors. A film a két sors történetét, kapcsolatuk alakulását követi nyomon.

Melody 50000 euró ellenében hajlandó béranya lenni. Lényegében a hátrányos helyzetű nő vállalja, hogy a gazdag nő számára kihordja a gyermeket. Emily rendkívül tudatos, kiváló menedzser, aki a béranyaságot tranzakciónak tekinti. Ismeri a béranyaságra, a gyermek örökbefogadására vonatkozó angol, valamint nemzetközi törvényeket. Mivel törvénytisztelő, ennek szellemében cselekedik. Tudja, hogy Európában nem egységes a béranya jogi megítélése. Van olyan ország, ahol tiltják, van, ahol bizonyos keretek között elfogadják. A legelőnyösebb megoldás, ha Ukrajnába mennek, mert ott kezelhetőbb az örökbefogadási törvény. Kijevi kórházban fog megszületni a gyermek. Emily pénzt ad a terhességgel járó kellemetlenségekért, a végső összeget a szülés után folyósítja. Azt is elmondja, hogy szülés után a gyermek genetikai anyja nevét vezetik be az anyakönyvbe. Azután kell lebonyolítani az örökbefogadást.

A film szuggesztíven, érzékletesen mutatja be, miként alakul az üzleti megegyezés, a tranzakció megértő, baráti viszonnyá. Egy idő után Emily szinte a lányát látja Melodyban.

Lucie Debay hitelesen alakítja Melody szerepét, aki kezdetben közömbösen viszonyul a leendő gyermekhez. A terhesség testi- lelki megpróbáltatást jelent számára.

Rachael Blake meggyőző az angol üzletasszony szerepében. Csodálatosan alakítja a határozott, sikeres nőt, akinek kimondhatatlan kívánsága, hogy a csöppséget karjaiban tartsa. Kiderül sebezhetősége.

A két nő között gyakran jelennek meg feszült pillanatok, viták, veszekedések. A néző megrázó jelenetnek a tanúja. Melody hirtelen mozdulattal lekapja Emily fejéről a parókát, így láthatóvá válik a rövidre nyírt haja. A döbbent pillanatot követő csend után, Emily élete nagy megpróbáltatásáról beszélt. Rákos beteg volt, emiatt nem lehetett gyermeke. Az idő múlásával Melodyban ébredezni kezd az anyai ösztön. A beszélgetés során felveti a kérdést, tudni fogja-e a gyermek, ki az igazi anyja? Minél jobb feltételeket biztosítson a béranyának, Emily meghívja az angol vidéki házába, amely az Atlanti- óceán partján van. A közös séták, Emily egészségi állapotának rosszabbodása egyre közelebb hozza egymáshoz a két magányos nőt. Több alkalommal vetődik fel a kérdés, kié lesz a születendő gyermek, milyen életkörülmények között nő fel?

A Melody című belga- luxemburgi- francia film fikció, melynek központi témája az örökbefogadás kérdése. Azonban a rendező tágabb összefüggésben elemzi a két nő kapcsolatának alakulását. Bernard Bellefroid a témával kapcsolatos dokumentálódás során egy Belgiumban megtörtént esetről szóló hírt olvasott. A gyermeket váró család és a béranya közti kapcsolat megromlott. Nem volt hajlandó az egyezségnek megfelelően eljárni.

A rendező beszélt olyan személyekkel is, akik hasonló helyzetben voltak, miként élték át.

Bernard Bellefroid egyik interjú alkalmával elmondta, hogy érdekli, milyen extrém megoldásokat választanak a munkát kereső fiatalok. Különben a statisztikai adatokból kiderül, milyen az EU-ban a foglalkoztatottak és a munkanélküliek aránya (állandóan változik).

Szereposztás: Rachael Blake, Lucie Debay, Don Gallagher, Laure Roldan. Forgatókönyvíró: Bernard Bellefroid, Carine Zimmerlin.

2014-ben, a filmet az Angoulémei Frankofón Filmfesztiválon mutatták be. A Montrealban tartott Nemzetközi Filmfesztiválon Rachael Blake és Lucie Debay megosztva a Legjobb színésznő díját nyerték. Bernard Bellefroid az Ökumenikus- zsűri Különdíját díját kapta.

2015-ben, Kolozsváron először a filmet a 14. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be.

Páll Gyöngyvér

Címkék#melody#film

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!