ERDON Helyi hírek

2015.07.06. 09:32

Lecke

2014-ben, Kristina Grozeva és Peter Valchanov rendezésében készült Lecke (Urok) című, bolgár- görög filmdráma képet nyújt a középosztály helyzetéről a mai bolgár társadalomban. A film szociális kérdést boncolgat.

2014-ben, Kristina Grozeva és Peter Valchanov rendezésében készült Lecke (Urok) című, bolgár- görög filmdráma képet nyújt a középosztály helyzetéről a mai bolgár társadalomban. A film szociális kérdést boncolgat.

Főszereplője Nadezhda angol tanárnő, aki Szófia közelében levő kisvárosban, egy gimnáziumban angol nyelvet tanít. A film kezdő jelenetei a betekintést nyújtanak a tanórába, érzékelteti annak hangulatát, a tanár-diák közti viszonyt, a tanár személyiségét, az iskolai környezetet. Az osztályba a szigorú, igényes, lazaságot nem tűrő tanárnő lép be, aki hagyományos stílusban tartja az órákat. A diákok különösebb érdeklődést nem tanúsítanak az angol nyelv iránt. Érződik a tanár- diák közti „hűvös” kapcsolat.

A film cselekménye több szinten zajlik. Az osztályban egyik diák pénzt lopott. Az órán a hangsúly nem az oktatási folyamatra esik, hanem a moráliskérdésekre. Egyetlen tanuló sem vállalja a lopás tényét, habár a tanárnő többször felhívja a diákok figyelmét, hogy az embernek vállalnia kell a tettéért a felelősséget. Hangsúlyozza, hogy a bűnöst meg kell büntetni.

A film másik vonulata a pedagógus magánéletébe nyújt betekintést. A filmbeli események felgyorsulnak. Kiderül, hogy a magánéletében is problémák merülnek fel. A családi légkör rendkívül feszültté válik, mikor megjelenik a bank egyik munkatársa, aki közli, a hiteltörlesztés határideje lejárt, s mivel nem törlesztették a banki kölcsönt, elárverezik a házukat. A férj és feleség közti kommunikáció hiánya miatt, Nadezhda nem tudta, hogy az alkoholista férje nem fizette ki a bankkölcsön- részleteket, másra költötte a pénzt. Azt hazudta, hogy kifizette a kölcsönt.

Hosszú képsorok mutatják a tanárnő kétségbeesett próbálkozását, amint a bankban próbál a kölcsön- törlesztés halasztására vonatkozó döntést megszerezni. Rendkívül rövid időre kap halaszást. Különböző módon próbál kölcsönhöz jutni.

A film azt ábrázolja, miként válhat egy kiszolgáltatott helyzetben levő egyén bankrablóvá. Nadezhda, mivel az adósságcsapdába került, különböző megoldásokkal próbálkozik. Az apja, jó anyagi helyzete ellenére, nem segíti. Több sikertelen kísérlet után, más módon próbál pénzt szerezni. Minden áron meg akarja menteni a lakást. Ebben az anyagilag kínos helyzetben uzsoráshoz fordul, aki magas kamattal hajlandó rövididejű kölcsönt adni.

Megalázzák az iskolában, a bank alkalmazottja szintén. A néző szív szorítva nézi azt a jelenetet, mikor a tanárnő a bankban röviddel a zárás előtt érkezik, hogy a törlesztési részletét kifizesse az uzsorástól kapott pénzzel, a fiatal alkalmazott gunyorosan közli, egy minimális összeg még hiányzik. Ezért nem veheti át a pénzt. A kétségbeesett nő az utcán kér az emberektől pénzt, majd visszautasítás miatt, a szökőkút vizébe dobott aprópénzeket gyűjti össze. Ismét a bankhoz rohan, de már zárás ideje van. Végül addig könyörög, míg elfogadják a pénzt.

A nézőben megfogalmazódik a kérdés, meddig lehet tűrni a megaláztatást. Melyik az a pillanat, mikor elhatározza, többet nem fog tűrni.

Ebben a feszült, szinte kilátástalan állapotban az uzsoráshoz megy, hogy fizetési haladékot kérjen. A helyzetét kihasználó uzsorás Nadezdha szexuális szolgáltatása ellenében hajlandó a törlesztés határidejének halasztására, ellenkező esetben elveszti a házát.

Margita Gosheva az angol tanárnőt alakító színésznő hitelesen érzékelteti a főszereplő magatartásának metamorfózisát. A 105 perces alkotás, filmes eszközökkel érzékelteti a folyamatot. Egy hivatásának élő, becsületesen dolgozó tanárnő, a kényszerítő körülmények hatására szembekerül a törvényekkel, és bankot rabol.

Megdöbbentő, utolsó képsorok a rablást követő eseményeket mutatja be. Nadezdha bemegy az iskolába, az osztályba, és szembenéz a diákokkal. Közben a média bankrablásról szóló hírt közli.

A főszereplő tette, a körülmények hatása ellenére, elítélhető. Érzékelhető, miként süllyed egyre mélyebbre jogi és erkölcsi szempontból. A filmben a morális feszültség fokozódik. Felvetődik a kérdés, beszélhet a diákoknak a moralitásról, a felelősség- vállalásról. Hogyan lehet helyt állni egy korrupt világban? A film egyik érdekessége az, hogy nem a tényekre, hanem a morális süllyedés folyamatára összpontosít.

Forgatókönyvírók: Kristina Grozeva, Petar Valchanov. Operatőr: Krum Rodriguez. Vágó: Petar Valchanov. Főbb szereplők: Margita Gosheva, Ivan Barnev, Ivanka Bratoeva, Ivan Savov.

A film valóságos történeten alapul. Egy újságban olvasható, hogy egy tanárnő kirabolt egy bankot. Ez a hír képezte a forgatókönyv kiindulópontját, a többi fikció.

Kis költségvetéssel készült. A család, és a jó barátok segítették, hogy a filmet elkészítsék.

A film több mint 20 Nemzetközi Filmfesztiválon vett részt. A San Sebastian Fesztiválon a Legjobb rendezés díját nyerte, valamint a Tokiói, Varsói, Szófiai (4 díj), Szaloniki, Göteborgi Nemzetközi Filmfesztiválon is díjazták. A Szófiai Fesztiválon a FIPRESCI díjat is elnyerte.

Kolozsváron, a 14. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) Kristina Grozeva és Petar Valchanov a Legjobb rendezés díját nyerték, és Margita Gosheva a Legjobb alakítás díját.

Páll Gyöngyvér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!