ERDON Helyi hírek

2015.07.01. 12:41

Környezetvédelmi projekt zárult

Nagyvárad- Szerdán tartották annak a projektnek a záróeseményét, amiben az állami egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Karának gyógyszerészeti szaka vett részt az AIIMI nevű civil szervezeten keresztül.

Nagyvárad- Szerdán tartották annak a projektnek a záróeseményét, amiben az állami egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Karának gyógyszerészeti szaka vett részt az AIIMI nevű civil szervezeten keresztül.

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 2006-ban indította útjára az Iskolák a környezetért elnevezésű közös programját, amely a gyerekek és az ifjúság bevonását ösztönözte a zöldövezetek fásítását és rendezését célzó projektekben. Idén immár tizedik alkalommal hirdettek pályázatot, és a Városi zöldövezet program keretén belül olyan projektek kaphattak támogatást, amelyekben civil szervezetek különböző intézmények együttműködésével városi zöldövezetek létesítését vagy rehabilitációját tűzték ki célul a helyi közösségek bevonásával, különböző ökológiai nevelés jellegű tevékenységeken keresztül.

Dr. Pallag Annamária, a Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Kara gyógyszerészeti szakának ökológiai nevelésért felelős témavezető tanára a projektvezető dr. Simona Bungău professzor asszonnyal közösen márciusban nyújtották be a pályázatukat, Ökológiai nevelés gyógynövények segítségével címmel. Elmondásuk szerint azért választották ezt, mert a gyógyszerészeti karon a diákok botanikát is tanulnak, illetve külön egy félévet a gyógynövényekről sajátítanak el tudnivalókat. A projekt teljes költségvetése 11.000 lej volt, melyből 8800 lejt a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány biztosított, az egyetem pedig 2200 lej önrésszel járult hozzá a keretében működő Integrált Mérnöki Szolgáltatás és Ipari Menedzsment Egyesületen (AIIMI) keresztül.

Érdeklődőek voltak

A szerda délelőtt tartott zárókonferencián a felsőfokú tanintézet részéről Marcela Prada rektorhelyettes köszöntötte a megjelenteket. Ezután dr. Simona Bungău projektvezető néhány konkrét számadatot ismertetett. Kifejtette, hogy a 86 benyújtott pályázat közül 25-öt választottak ki, az övéké pedig a 3. volt a sorban. Összesen 29 tevékenységet szerveztek tíz hét alatt, 701 résztvevővel úgy, hogy voltak, akik több eseményen is jelen voltak. 109 egyetemista, 100 iskolás, 38 óvodás, 75 ASFO-önkéntes, 12 nyugdíjas és 16 oktató kapcsolódott be.

Dr. Pallag Annamária arról beszélt: április 21-én indították útjára a projektet, és néhány nap múlva már előkészítették a talajt, vagyis megtisztították a terepet a kövektől és a burjánoktól, termőtalaj réteggel vonták be, és elültették a gyógynövényeket: többek közt bíbor kasvirágot, homoktövist, cickafarkot, borsmentát, orvosi macskagyökért, levendulát, kakukkfüvet, borókát, tuját, fenyőt. Ezt követően fehér kőréteget helyeztek ki, és gyepesítettek. Kis műanyag táblácskákat is kitettek, melyek jelzik az illető növény latin elnevezését, illetve azt is, hogy milyen családba tartozik. Elméleti és gyakorlati bemutatókat tartottak kisgyermekek, középiskolások és egyetemi hallgatók számára- akik nagyon lelkesek voltak-, a szépen fejlődő növényeket pedig a továbbiakban is gondozzák, ápolják.

A diákok nevében Corina Neagu ötödéves egyetemista, a gyógyszerészhallgatókat tömörítő szervezet (ASFO) volt elnöke fejezte ki örömét, hogy részt vehetett a projektben.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!