ERDON Helyi hírek

2015.07.07. 13:53

Fővezeték csere több helyen

Mindenhol ütemterv szerint halad Nagyváradon a 17,5 kilométernyi fűtési fővezeték cseréje. Jelenleg tizenkét szakaszon folyik a munka.

Mindenhol ütemterv szerint halad Nagyváradon a 17,5 kilométernyi fűtési fővezeték cseréje. Jelenleg tizenkét szakaszon folyik a munka.

A 77,7 millió euró összértékű projektről Mircea Malan, Nagyvárad alpolgármestere tájékoztatta kedden a sajtót helyszíni terepszemlével összekötött sajtótájkoztátóján. E nagyszabású projekt magában foglalja egy új hőerőmű megépítését, valamint 17,5 kilométernyi fűtési fővezeték cseréjét a városban. A költségek öt százaléka a város önrésze, a pénz legnagyobb hányada pedig uniós támogatás. Malan kiemelte, hogy a 17,5 kilométernyi fővezetéket 88 szakaszban újítják meg, és ezek közül hetvennyolc szakaszt már el is kezdtek. A felújítási munkálatok 82,5 százaléka már elkészült. Jelenleg tizenkét munkatelepen folyik a munka, ezek közül az egyik legnehezebb munkatelep a Vitéz (Decebal) utcai, mely a Széles (Menumorut) utcai vezeték összeköttetése, ahol most a vezetékek szigetelésén dolgoznak. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy bár a szerződés szerint a kivitelezési időszak harminc hónap a munkálat megkezdése, vagyis 2014 márciusától számítva, de hangsúlyozta, hogy a kivitelezők vállalták azt, hogy 2015. december 31-ig befejezik a teljes felújítást. Malan hozzátette, hogy augusztus végéig elkészül 16 kilométernyi fővezeték cseréje, az év végéig pedig a fennmaradó másfél kilométernyi fővezetéket is kicserélik.

Minőség

A Petőfi parkban a csőcsere egybeesik a bicikliút-kialakítási munkálatokkal. Ez utóbbi kapcsán Malan megjegyezte, hogy a projekt első két ütemében sikerült megtakarításokat eszközölni, ezért további tíz kilométernyi bicikliút kialakítását végezheti el a város, öt kilométernyi utat saját költségéből, öt kilométert pedig európai finanszírozásból. A hővezeték-cserére visszatérve elmondta, hogy a Petőfi parkban folytatódik az elmúlt időszakban a Dacia sugárúton befejezett munkálat, a parkból a Kanonok sor illetve az Olimpiadei és a Traian Lalescu utcák felé haladnak majd. A szükséges csatlakoztatások elvégzése után lehetőség nyílik arra, hogy szükség esetén ne kelljen az egész városban leállítani a fűtést, hanem csak azokban az övezetekben, ahol javítási munkálatok zajlanak. Kiemelte, hogy a vezetékek nagyon jó minőségűek, és a hőaknák is jól szigeteltek, ami nagyban csökkenteni fogja a csövek korrózióját. Hozzátette, hogy magukon a vezetékeken a szigetelés alatt egy szál fut végig, amely pontosan jelzi majd, hogy hol van meghibásodás, így a jövőben nem kell találomra leásni, hogy megtalálják a baj pontos helyét. „Reméljük, hogy miután lefektettük az összes, egyébként nagyon jó minőségű csövet, a megrongálódások legalább húsz-harminc év múlva fognak jelentkezni” - fogalmazott Malan.

Nehéz munka

Az alpolgármester felhívta a figyelmet arra is, hogy a közeljövőben, várhatóan július második felében megkezdődik a csőcsere a Fő utcán a Körös áruház közelében, ami komoly fennakadást fog okozni a közlekedésben, annak ellenére, hogy azt a munkálatot a szabadságolások idejére ütemezték, amikor valamivel kisebb a közúti forgalom. Mint mondta, mivel a környéken rendkívül sok cső, vezeték van a földbe helyezve, ezért kénytelenek lesznek a Fő utca és a Pasteur utca kereszteződésének kellős közepén dolgozni, és valószínűleg a villamossíneket is el kell majd vágni.

Hasznos

Az alpolgármester a fővezeték-csere gazdasági hasznáról is beszélt a keddi sajtótájékoztatón, összehasonlítva 2014 márciusát az idei márciussal. Mint mondta, tavaly márciusban a megtermelt hőenergia 47 százaléka elveszett szállítás közben, míg idén márciusban - a fővezeték csere egy részének elvégzése után - már csak 33 gigakalória, vagyis az abban a hónapban szállított hőenergiának mindössze 29 százaléka veszett el. Gazdasági szempontból ez azt jelenti, hogy 3,1 millió lejjel kevesebb vesztesége volt a Hőerőműnek idén márciusban a tavalyi év márciusához képest. Ehhez hozzáadódik az elvesző vízmennyiség is - fejtegette Malan. Míg tavaly márciusban óránként 258 köbméter víz veszett el, addig idén márciusban már csak 158 köbméter vízveszteség volt óránként, ami havi 400 ezer lejjel kevesebb költséget jelent a tavalyi állapotokhoz képest. „Ez azt jelenti, hogy az eddig elvégzett munkálatoknak köszönhetően egyetlen hónap alatt sikerült 3,5 millió lejjel csökkenteni a veszteségeket” - szögezte le az alpolgármester.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!