ERDON Helyi hírek

2015.07.28. 16:49

Csatornafelújítás felszíni ásás nélkül

A Gavella cég Várad belvárosában egy új technológia alkalmazásával újítja fel a négy méter mélyen fekvő vízcsatornákat. Romániában mindeddig csak Bukarestben dolgoztak ezzel a módszerrel.

A Gavella cég Várad belvárosában egy új technológia alkalmazásával újítja fel a négy méter mélyen fekvő vízcsatornákat. Romániában mindeddig csak Bukarestben dolgoztak ezzel a módszerrel.

Hamarosan elkezdődnek Nagyvárad központjában a vízcsatorna-hálózat felújítási munkálatai, de ezek az eddig megszokottaktól eltérőek lesznek: nem fognak ugyanis sáncokat ásni, és új csöveket lefektetni a régiek helyén, hanem egy olyan anyagot visznek a csövekbe, amelyek gyakorlatilag új csövet képeznek majd a régiek belsejében. Ezt a technológiát nagyszerűen lehet alkalmazni olyan szűk utcákban, mint amilyenek Nagyvárad belvárosában is vannak, és ahol a csatornák négy méter mélyen találhatóak, ezért a sáncásás és a föld elhordása gyakorlatilag ellehetetlenítené a forgalmat azokban az utcákban.

Előnyös, praktikus

Az új technológiáról Tripa Renáta, az európai uniós anyagi támogatásból megvalósuló hálózatfelújítási munkálatokat megrendelő Nagyváradi Vízművek kommunikációs vezetője tájékoztatta lapunkat, elmondva, hogy Romániában mindeddig csak Bukarestben dolgoztak ezzel a módszerrel. Nagyváradon ezzel az ultramodern technológiával fogják felújítani a csatornákat a Postăvarului, a Pârâului, a Coşbuc, a Şaguna, az Iványi Ödön (Bariţiu), a Színház (Teatrului), a Ritoók Zsigmond (Enescu), a Szilágyi Dezső (Moscovei) utcákon és a Széchenyi (Traian) téren, valamint az Aradi úton 435 méteren. A csőfelújítást több hetes előkészítő munka előzte meg: kimosták és fertőtlenítették, majd belülről lefilmezték a felújításra váró csöveket azért, hogy felfedezzék az összes repedést, törést, és hogy megjelöljék a csatlakozásokat, hogy a csőfelújítás után ezeknek a csatlakozásoknak a helyét pontosan ki lehessen vágni. A továbbiakban Tripa Renáta elmondta: „kiásnak egy vízháznak megfelelő, egyszer egy méteres gödröt, beleeresztenek egy gépet, amely egy fémhuzallal vezetett spirálszerű, lég- és vízmentesen záró, rugalmas műanyagból készült anyagot visz végig a csövön, majd a fémhuzalt kihúzzák, aminek nyomán a műanyag rátapad a cső belső falára”. Tripa Renáta hozzátette, hogy ez a technológia nem mindig alkalmazható, például nem vethető be túlságosan ovális formájú csövek esetében. A technológia legfőbb előnyei közé tartozik az, hogy nem feltételez nyílt színi ásatást, illetve sokkal gyorsabban el lehet végezni segítségével a hálózatfelújítást, fejtette ki Tripa Renáta, elárulva azt is, hogy német szakemberek jönnek majd Nagyváradra irányítani a munkálatokat. A felújítási munkálat teljes összege 19.284.970 lej. Ennek keretében 2229 méternyi új hálózatot fektetnek le, vízhálózatot újítanak fel 24.590, csatornahálózatot pedig 15.629 méteren. Ugyanennek a szerződésnek a keretében 1825 darab víz- és 1032 darab csatornabekötést is elvégeznek.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!