ERDON Helyi hírek

2015.06.28. 19:27

Viszonylag jó eredmények a felmérőn

Azok a diákok, akikkel beszéltünk, elégedettek voltak az országos felmérőn elért pontszámmal, s a kimutatások szerint is jó az átmeneteli arány. Megnéztük néhány iskola eredményeit.

Azok a diákok, akikkel beszéltünk, elégedettek voltak az országos felmérőn elért pontszámmal, s a kimutatások szerint is jó az átmeneteli arány. Megnéztük néhány iskola eredményeit.

Pénteken kora délután a függesztették ki a nyolcadikot végzettek eredményeit Nagyváradon, s pár órával később a tanügyi minisztérium honlapján is megjelentek az óvások előtti jegyek és átlagok. Amint a Bihar megyei Tanfelügyelőség adataiból kiderül, az idei országos felmérőre 4938 diák iratkozott fel, 4759 volt jelen és egy diákot zártak ki a vizsgáról. Az átmeneteli arány 79,78% lett, miközben tavaly 73,50 volt. 962 azoknak a száma, akik nem érték el az ötöst, közülük 52 diák átlaga 1 és 1,99 lett.

Több tiszta tízes

A legtöbb vizsgázó 7 és 7,99 közötti átlagot ért el – számuk 841 –, valamivel kevesebben vannak azok, akik 6 és 6,99 között teljesítettek, őket követik a 8 és 8,99 között teljesítők és még kevesebben, azaz 776-an vannak azok, akik 5 és 5,99 átlagot tudhatnak a magukénak. Míg tavaly három tiszta tízest tarottak számon, az idén tizennégyen érték el a maximális pontszámot, s 563-an teljesítettek 9 és 9,99 között. Ami pedig a magyar tannyelvű váradi iskolákat illeti: az Ady Endre líceum 53 vizsgázója közül hatan értek el kilencesen felüli átlagot, tizenkilencen 8 és 8,99, tizenheten 7 és 7,99, hatan 6 és 6,99 között teljesítettek, s mindössze két nyolcadikos átlaga lett 5 és 5,99 között. Bukók nem voltak. A Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium 22 vizsgázója közül egy ért el kilencesen felüli átlagot, öten vannak azok, akik nyolcason felül teljesítettek, hatan 7 és 7,99, négyen 6 és 6,99, öten 5 és 5,99 között teljesítettek, egy diák pedig ötösön aluli átlagot ért el.

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum 21 feliratkozott nyolcadikosa közül hárman 8 és 8,99 között, öten 7 és 7,99, tízen 6 és 6,99, hárman pedig 5 és 5,99 között teljesítettek. Óvásokat pénteken, este nyolc óráig lehetett benyújtani, ezeket a tanfelügyelőségen a péntekről szombatra virradóra összesítették. Szombattól hétfőig zajlik az újrajavítás, a végső eredményeket kedden teszik közzé.

Alkalmunk nyílt néhány nyolcadikost végzett diákkal beszélni, s mindannyian azt mondták, elégedettek az eredménnyel, s amint látják, osztálytársaik is viszonylag jól teljesítettek. Az idén hozzáférhetőek voltak a tételek, nem kaptak semmit, amire ne számíthattak volna, mondták. A Bihar megyei eredmények egyébként egy kevéssel meghaladják az országos átlagot, tudtuk meg Kéry Hajnal megyei főtanfelügyelő helyettestől.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!