ERDON Helyi hírek

2015.06.18. 12:03

Új tanácsosokat választottak

Két új tanácsos tette le esküjét a Megyei Tanács csütörtöki ülésén. Az RMDSZ tartózkodott, amikor a az egyház által visszaigényelt barátkai területért zajló per folytatásáról szavaztak.

Két új tanácsos tette le esküjét a Megyei Tanács csütörtöki ülésén. Az RMDSZ tartózkodott, amikor a az egyház által visszaigényelt barátkai területért zajló per folytatásáról szavaztak.

Borz Ioan tette le esküjét először, ő a PSD-párti Pavel Emilian helyét foglalta el, aki tavaly novemberben mondott le, mivel a megyei tanácsosi tisztség összeegyeztethetetlen lett volna EP-képviselői mandátumával. Amint a jogi bizottság nevében Bogdan Traian PSD-párti tanácsos elmondta, Todoca Ioan lett volna a következő a listán, de ő lemondott tanácsosi helyéről, így esett a választás az őt követő Borz Ioanra. Bár Cornel Popa megyei tanácsi elnök többször is megemlítette, hogy osszák szét a szavazólapokat, mint kiderült, nem is volt erre szükség, nyílt szavazással érvényesítették tanácsosi mandátumát.

Két felértékelés

Hasonlóképpen, a liberális párti Dumitru Voloşeniuc mintegy tíz nappal ezelőtti lemondása következtében szabadon maradt helyet Stanciu Traian vette át, aki szintén letette az esküt, majd a tanácsosok nyílt szavazattal érvényesítették mandátumát.

A későbbiekben azonban valóban szükségessé váltak a szavazólapok, ugyanis a tanácsosok arról szavaztak, elfogadják-e, hogy az RMDSZ által jelölt Takács Zoltán képviselje a testületet a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetőtanácsában. Mint kiderült, húszan szavaztak igennel, öten nemmel, négyen pedig tartózkodtak.

Egyhangúan elfogadták a tanácsosok a csegődi gyermekotthon és a hozzá tartozó terület felértékelését, melyet a tanács az említett ingatlan megvásárlása céljából készíttetett. A Vaslui megyei Certeval Kft. által végzett felértékelés szerint az épület értéke 421 300 euró, azaz 1 878 492 lej, a terület pedig 44 243 euró, ez egy négyzetméterenkénti 1,38 eurós árat jelent. Ez amúgy a második felértékelés, tavaly novemberben ugyanis a brassói Fidox Kft.-t bízta meg a tanács ugyanezzel, de az általuk készített dokumentumot nem fogadta el. Az első felértékelés szerint ugyanis a főépület értéke 450 ezer euró, a lerakaté 43 ezer 300 euró, területé pedig négyzetméterenként 6,4 euró volt. Ezt egyébként januárban vetette el a tanács.

Tartózkodtak

Az RMDSZ tartózkodása mellett szavazta meg a tanács azt, hogy fellebbezzen abban a perben, mely a Királyhágómelléki Református Egyházkerület és a megyei tanács között zajlik két, összesen csaknem ötvenezer négyzetméteres barátkai terület ügyében, s melyet előbbi tavaly első fokon megnyert. Mint megtudtuk, a megyei tanács egy korábban elfogadott határozat értelmében a perekben mindaddig fellebbez, ameddig csak lehet, viszont az RMDSZ az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatását támogatja.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!