ERDON Helyi hírek

2015.06.14. 15:17

Új helyszíne volt a Püspöki Napoknak

A hétvégén, június 13–14-én új helyszínen, a Szántó fele vezető út melletti legelőn szervezték meg a Biharpüspöki Napokat. A szombati programok szórakoztató jellegűek voltak, és rengeteg érdeklődőt vonzottak. Vasárnap délelőtt szokás szerint istentisztelet volt, és koszorúzás a hősök emlékművénél.

A hétvégén, június 13–14-én új helyszínen, a Szántó fele vezető út melletti legelőn szervezték meg a Biharpüspöki Napokat. A szombati programok szórakoztató jellegűek voltak, és rengeteg érdeklődőt vonzottak. Vasárnap délelőtt szokás szerint istentisztelet volt, és koszorúzás a hősök emlékművénél.

Telitalálatnak bizonyult a Biharpüspöki Napoknak az új helyszínre való költöztetése: a szombati nap folyamán rengeteg érdeklődőt vonzottak az RMDSZ biharpüspöki körzeti szervezete és a Biharpüspöki Alapítvány által rendezett változatos és tartalmas programok, idősek és fiatalok örömmel kapcsolódtak be egy-egy eseménybe. A délelőtti órákban a Zabhegyező gyermekanimátorok közreműködésével gyermekprogramok zajlottak, illetve Sándor Mária örvendeztette meg a legkisebbeket Az állatok üzenete című zenés előadásával.

Fellépések

Délután a szinte folyamatosan egymást követő fellépések jelentették a fő attrakciót. A hőség dacára számos szülő, nagyszülő, illetve egyéb rokon és ismerős tolongott okostelefonjával a színpad előtt, hogy megörökítse utódjának a szereplését. Ügyességükről, tehetségükről és magabiztosságukról tettek tanúságot a biharszentjánosi Margaréta mazsorett csoport, és a borsi Galagonya néptánccsoport tagjai, a Szacsvay Imre Általános Iskola II. J osztályosai, a püspöki Passion Dance csoport tagjai, a Szacsvay Iskola előkészítő osztályosai, a helyi óvodások, valamint a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum táncosai. A szemet gyönyörködtető látványnak finom gulyásleves volt a jutalma.

Hivatalos formában Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, parlamenti képviselő, Biró Rozália szenátor asszony, a negyedben lakó Pásztor Sándor volt vízügyi államtitkár és Timár Enikő körzeti RMDSZ-elnök köszöntötték a sokadalmat. A székelyhídi Tini Dance Center táncosai ezúttal sem okoztak csalódást. A tombolasorsolás után némi programmódosításnak betudhatóan egy ifjú hölgy, Bartha Bernadette énekelt, majd a Pontos Csaba által előadott slágereknek, illetve a Cappucino-koncertjének betudhatóan fergeteges szabadtéri buliba torkollott az éjszaka.

Isten mindig szólít

Vasárnap délelőtt szokás szerint ünnepi istentisztelet helyszíne volt a helyi református templom, ezúttal Gellért Gyula nyugalmazott esperes hirdette Isten megtartó igéjét Ésaiás próféta könyve 55. részének 3. verse alapján. Szószéki beszédében azt nyomatékosította: Krisztus mindig mindenkit hív és szólít, a fiatalokat és időseket, a megérkezőket és elindulókat egyaránt annak érdekében, hogy már itt a földön közösséget teremtsen, és felkészítsen bennünket az örök életre. Üzenetének szeretet töltete van, nekünk, keresztény embereknek pedig fő feladatunk kell legyen, hogy odafigyeljünk embertestvéreinkre, és ugyanakkor lelki tekintetünket Istenre vessük, aki minden körülmények közt megszólít minket, és megtartott bennünket az évszázadok folyamán gyülekezetként és nemzetként egyaránt.

Templomi szolgálata utolsó felében a tiszteletes a Rákóczi-féle szabadságharcról is megemlékezett, ennek kitörése alkalmából, majd az egybegyűltek a két világháborúban elesett biharpüspöki hősök emlékművéhez vonultak. Mielőtt sor került volna a koszorúzásra, Timár Enikő beszélt arról, hogy a mi jövőnkért is harcoltak, illetve bejelentette, hogy egy emléktáblát is szeretnének kitenni. A Biharpüspöki Napok vasárnap délelőtti része a Himnusz eléneklésével ért véget.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!