ERDON Helyi hírek

2015.06.27. 15:08

Tömegrendezvények Szent Lászlóért

A nagyváradi Szent László Napok pénteki napjának délelőttjén a Szent László-szobrot a Szent László térre elnevezésű civil kezdeményezés tagjai ismertették célkitűzéseiket és további terveiket.

A nagyváradi Szent László Napok pénteki napjának délelőttjén a Szent László-szobrot a Szent László térre elnevezésű civil kezdeményezés tagjai ismertették célkitűzéseiket és további terveiket.

A rendezvényen felszólalt többek között Csomortányi István az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei elnöke is kifejtve, hogy Szent László szobrának kihelyezése a város főterére egy olyan küzdelem, amelyben nem egy egyszerű szoborállítás, hanem a város főterének szimbolikus visszafoglalása a tét, és emiatt nem akarja a város román többségű vezetősége, hogy Szent László szobra visszakerüljön az őt megillető helyre. Mint mondta, egyelőre nem tudták elérni azt, hogy a város komolyan számoljon annak lehetőségével, hogy Szent László szobra a főtérre kerüljön, viszont részeredménynek tekintette azt, hogy a civilek küzdelmének köszönhetően az önkormányzat letett arról, hogy három új, román történelmi személyiségeket ábrázoló szobrot helyezzen a megújuló Szent László térre. Csomortányi István kifejtette: mivel a nagyváradi önkormányzat negatívan viszonyul a szoborügyhöz, ezért fölösleges a továbbiakban ezt a megoldást erőltetni, hiszen a helyi tanácsban úgyis leszavaznák az elképzelést, ezért tömegrendezvényekkel, illetve a város nemzetközi partnereinek írt üzenetek segítségével kell nyomást gyakorolni a váradi önkormányzatra. A civil kezdeményezés tagjai felvázolták eddigi tevékenységüket, amelyekről annak idején lapunkban is részletesen beszámoltunk. Varga Erzsébet a csoport egyik tagja kiemelte azt, hogy a szoborállítás támogató aláírásgyűjtés során a római katolikus egyházmegye templomaiban megtiltották azt, hogy aláírásokat gyűjtsenek erre a célra, míg egy hozzászóló azt mondta, hogy a püspöki palota kertjében álló bronz Szent László szobor nem a katolikus egyház tulajdona, hanem csak őrzi azt, ugyanis az a szobor a váradi magyarságé. A felszólalók közül többen kritizálták az RMDSZ hozzáállását a szoborállítási ügyhöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!