ERDON Helyi hírek

2015.06.02. 14:08

Táborok: változtak a fiatalok igényei

Ötvenhét település közül választhatnak azok a diákok, pedagógusok, akik táborba mennének a nyáron. Az árak keveset változtak tavaly óta. Újabban elvárás a wireless és a televízió.

Ötvenhét település közül választhatnak azok a diákok, pedagógusok, akik táborba mennének a nyáron. Az árak keveset változtak tavaly óta. Újabban elvárás a wireless és a televízió.

Bihar megyében négy helyszínen várják a diákokat - azonban érthető okokból az itteni diákok inkább távolabbi településeken táboroznak szívesen, tudatta lapunk kérdésére Ciprian Gavra, a Bihar megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság (DGST) táborokért felelős munkatársa. Van honnan választani, nem kevesebb mint 57 helyszín áll a Bihar megyeiek rendelkezésére, hegyvidéki és tengerparti táborok egyaránt szerepelnek a kínálatban. Népszerűek a tengerpartiak – Nyugat-Efória, Észak-Efória, Május 2, de a hegyvidékiek is, illetve a fürdőhelyek, többek között Lepus (Arieşeni), Szováta, Buşteni, Naszódszentgyörgy, a Buzău melletti Poiana Pinului.

Árak

Az árak néhol egy keveset nőttek tavaly óta, de vannak helyek, ahol nincs változás. A Bihar megyei táborok például ugyanannyiba kerülnek, mint tavaly: Nagyváradon egy nap étkezéssel együtt 72 lej, míg Sonkolyoson, a Barátka községhez tartozó Brătcuţa völgyén, illetve Remetén egy napért 67 lejt kell fizetni. Az árak országszerte hasonlóak: például a a Buşteni-i tábor napi díjszabása 65 lej, a szovátai pedig valamivel drágább, itt egy nap 80 lejbe kerül. A tengerparti táborok napi díjszabása tavaly 74 lej volt, az idén pedig 75 lej.

Tavalyhoz képest újdonság, hogy tíz év szünet után megnyitotta kapuit a Liniuţa nevű tábor Észak-Efórián. Felújították és a DGST munkatársa szerint jó körülményeket biztosítanak. Kérdésünkre, hogy hol különösen jók, vagy átlag alattiak a körülmények, Ciprian Gavra azt válaszolta: minden tábor rendelkezik működési engedéllyel, úgyhogy megfelelőek a körülmények, nincsenek kimagaslóan jó helyek és olyanok sem, ahonnan eltanácsolná a jelentkezőket. Újabban viszont az elvárások közé tartozik az is, hogy legyen internet kapcsolat és televízió, tudtuk meg. Információi szerint ezt Szovátán például biztosítják, s persze Nagyváradon is. „Viszont azt gondolom, hogy nem ez kellene számítson, végül is táborba azért megy az ember, hogy kirándulásokon vegyen részt, új helyeket lásson, s nem azért, hogy az okostelefonján csüngjön egész nap, vagy tévézzen” - jegyezte meg az igazgató.

Lehet jelentkezni

Léteznek tematikus táborok is, például Bákón angol nyelvtanulás zajlik, Jászvásáron pedig újságírást tanulnak a résztvevők. Fogyatékkal élő gyerekek számára is vannak táborok, de ezeket a helyeket még nem osztották szét a megyék között. Ez utóbbiak közül a Bihar megyeiek legszívesebben a tengerparti helyeket választják, tudtuk meg.

A táborok szabvány-időtartama hat nap, s tíz diákot egy pedagógus ingyen kísérhet. Akik szeretnének részt venni, jól teszik, ha minél hamarabb jelentkeznek az igazgatóságnál, de ha csak tehetik, ne halasszák a vakáció kezdete utánra, már csak azért sem, mert akkor sokkal nehezebb megalakítani egy csoportot. Ezek az árak amúgy nem foglalják magukban az utazást, ezt minden csoport saját maga intézi. Többnyire vonattal utaznak a táborokba, de dönthetnek autóbusz mellett is.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!