ERDON Helyi hírek

2015.06.17. 14:07

Számítógépeket ajándékozott az OTP Bank az iskolának (Hirdetés)

Június 10-én az OTP Bank Az Oktatáshoz Való Jog Alapítványa tíz számítógéppel és egy nyomtatóval ajándékozta meg a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum gazdasági katedráját, melyeket ha me kellett volna vásároljon, igen nagy bajban lett volna.

Június 10-én az OTP Bank Az Oktatáshoz Való Jog Alapítványa tíz számítógéppel és egy nyomtatóval ajándékozta meg a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum gazdasági katedráját, melyeket ha me kellett volna vásároljon, igen nagy bajban lett volna.Diósi László, az OTP Bank romániai elnök-vezérigazgatója a Bihari Naplónak azt nyilatkozta: a 2008-2009-ben kialakult válság egyik tanulsága szerinte az volt, hogy különösen itt Kelet- és Közép-Európában a gazdasági tudás rendkívül alacsony szintű, és emiatt az emberek nem voltak felkészülve a kockázatokra, vagy a krízisre. Ugyanakkor látható volt, hogy Nyugat-Európában vagy akár az Egyesült Államokban a lakosságot nem érte annyira váratlanul, köszönhetően annak is, hogy az ottani általános oktatási rendszerek részét képezi a gazdasági felkészítés, az ilyen jellegű folyamatokkal kapcsolatos tudnivalók elsajátítása is. Ezért erre reagálva aztán nagyon sok kezdeményezés indult el, egy ilyen az OTP Banknak Az Oktatáshoz Való Jog Alapítványa, ami az OTP Magyarország Fáy András Alapítványának a romániai megfelelője, melyet azzal a céllal jegyeztek be a tavalyi év elején, hogy a megfelelő metodológia, oktatási program révén közelebb vigye a megszólított tizenéves korosztályhoz úgymond a gazdaságot, a pénz, a költségek, a bevételek, a megtakarítások, a kártyahasználat megértését, mindazt, amivel az érintett fiatalok találkozhatnak a hétköznapokban a gazdasági életben való részvételük során. Ennek az oktatásnak többfajta módja van: van amikor egy tanórába kapcsolódnak be, és van amikor külön tervezik meg az oktatást, például egy délután, vagy hétvégén, igazából tehát nagyon rugalmasan szervezik meg a képzéseket. Úgy fogalmazott az elnök-vezérigazgató: már túl vannak tulajdonképpen tizenkét intenzív hónapon, több mint hatszáz diákot oktattak pénzügyi ismeretekre különböző iskolákban, és az a nagy öröm érte őket, hogy Nagyváradon különösen nagy érdeklődés mutatkozott az oktatási programjuk iránt. „Vannak alapprogramjaik, és vannak közepes programjaink, és úgy látjuk, hogy nagyon receptívek a váradi diákok” - mondta. Hozzátette: a program egyik része, hogy azoknak az iskoláknak, amelyekkel együtt tudnak működni az oktatás területén, adományokat is felajánlanak. A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum pedig mindig nyitott volt az együttműködésre, illetve bizonyította elkötelezettségét a fejlődés iránt, ezért döntöttek úgy, hogy tíz számítógéppel és egy nyomtatóval ajándékozzák meg a tanintézetet.

Az OTP Bank ezen akciója nem egyedülálló. Ugyanebben a kampányban másik öt iskola, melyek Arad, Kovászna és Hargita megyében találhatóak részesülnek számítástechnikai adományban az OTP Bank részéről. Tavaly az OTP Bank szintén adományozott számítástechnikai eszközöket, számítógépeket és nyomtatókat adott 8 humanitárius egyesületnek és hátom tanintézetnek Romániában. Szabó Géza, az OTP nemzetközi ügyfelek osztályának igazgatója szintén aláhúzta: nagyon jó az együttműködés a Szent László Líceum és a bank között, például fogadta a Fáy András Alapítvány munkatársait, akik bemutatkozó órákat tartottak. Ugyanakkor az iskola küldöttsége is járt Magyarországon az alapítványnál, a diákok pedig az OTP Bank keretében szokták elvégezni a hagyományos gyakorlati óraikat. Emellett a tanintézmény az OTP-nél vezeti a folyószámláját, tehát egy kölcsönösen előnyös együttműködésnek a tanúi.

Tanulási folyamat

Zalder Éva, a Szent László Líceum igazgatónője azt mondta: azért fontos számukra ez az adomány, mert másnap érkezik hozzájuk a belső minőségbiztosítási hivatalból az a bizottság, mely külső felmérést végez az iskolával kapcsolatban, és az anyagi feltételek is szerepelnek a listán, melynek egyik pontja éppen az, hogy hány számítógéppel rendelkeznek, egyáltalán hogyan van felszerelve komputerekkel, és ezek tartozékaival az iskola, a tíz gép és a nyomtató pedig mindenféleképpen növeli a kapacitásukat. Ha ezeket meg kellett volna vásárolniuk, nagy bajban lennének, hiszen erre kiutalt összegük nemigazán van, mert az éves költségvetésből ilyen célokra nem futja. „Úgy gondolom, hogy ezen számítógépek mindenfajta ez irányú sajátos igényeinket ki tudják elégíteni. Ezúton is köszönetet szeretnék mondani az OTP Banknak, illetve Az Oktatáshoz Való Jog Alapítványnak, hiszen nemcsak a gazdasági szaknak vagy ennek a minőségbiztosítási bizottságnak a munkáját segítik az adományaikkal, hanem az egész tanítási folyamatot. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy Diósi László úr volt a főszponzora annak a februárban zajlott katolikus jótékonysági bálnak, mely az iskolánkat is támogatta egy tetemes összeggel. Az elnök-vezérigazgató emellett megígérte, hogy jövőre személyesen is részt tud majd venni ezen a rendezvényen, melyen az idén Szabó Géza képviselte az OTP Bankot. Ugyanakkor ezúton köszönöm meg mindazon magyar vállalkozóknak

és magánszemélyeknek, akik támogatják az iskolánkat, illetve a gazdasági szakot, beleértve a Partiumi Keresztény Egyetemet is, mellyel nem csak mi, hanem tudomásom szerint az OTP Bank is kitűnően együttműködik, és ez rendkívül fontos a magyar nyelvű továbbtanulás szempontjából”- nyomatékosította Zalder Éva. A gazdasági katedra oktatói (Kor Erika, Kele Tünde, Albert Andrea, Monosi Loránd, Tóth-Trpkovici Timka) szintén megerősítették az iskola és az OTP Bank közötti, több évre visszanyúló együttműködés tényét. Hangsúlyozták: a IX-XII. osztályos gazdasági szakos gyerekek gyakorlatozni járnak hozzájuk, a versenyeken rendszeresen jelen vannak az OTP Bank képviselői, segítenek a zsűrizésben, és általában nagyon jó szakmai támogatást nyújtanak számukra. Az idén is volt például egy olyan képzésük a Szent László Líceumban, melyen a város különböző iskoláiból beiratkozott nyolcadikosok is részt vettek. A céljuk egy szakirányú laboratórium létrehozása, ahol különféle vállalati részlegek, virtuális cégek működését szeretnék szimulálni, a kapott informatikai eszközök pedig megkönnyítik majd a diákok és az ők munkáját egyaránt, reményeik szerint fokozni fogják tudni az eddig nemzetközi szinten elért kiváló eredményeiket. Ugyanakkor pedig az ősszel induló két új szak (szakácsosztály szakiskolai szinten, illetve turisztika és közélelmezési osztály líceumi képzéssel) majdani diákjai is örömmel fogják használni a kapott gépeket.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!