ERDON Helyi hírek

2015.06.28. 12:11

Össznépi örömfőzés a várban

A Szent László Napok egyik elmaradhatatlan programja a főzőverseny, amelyet idén is megszerveztek Magyar ízek kóstolója címmel a várban.

A Szent László Napok egyik elmaradhatatlan programja a főzőverseny, amelyet idén is megszerveztek Magyar ízek kóstolója címmel a várban.

Az össznépi örömfőzésre szombaton reggeltől délutánig került sor a nagyváradi várban. A nyolc csapat tagjai korán a bogrács mellé álltak, hozzáláttak az aprításhoz, keveréshez, fűszerezéshez és készítették a finomabbnál finomabb ételeket. A bográcsban már dél körül javában rotyogtak az ételek, ekkor már csak a főzés, a fűszerezés és a kóstolgatás volt hátra, az ételek nagy része délután 13-14 órára el is készült. A látogatók egy-egy Szent László-érme megváltásával kóstolhatták meg azt az ételt, ami a leginkább felkeltette az érdeklődésüket. A Szent László-érmekből befolyt összeget idén is jótékony célra ajánlották fel, mégpedig a kárpátaljai magyarok megsegítésére.

Ételek

A versenyre nyolc csapat nevezett be: Bélfenyér, Hajdúhadház, MINTA, az EMNP élesdi és szalontai szervezetének csapata, Seres Ferenc és csapata Szatmárhegyről, az Érmelléki Gazdák Egyesülete, a Dél-Bihari Gazdák Egyesülete és a Karosi Turul Hagyományőrző Íjászegyesület. A délután során 480 adag ételt attak el, a finom és különleges falatok kedvelői többek között cipóban tálalt tárkonyos ragulevest, batyuskáposztát, sertésragut, harcsapaprikást, szatmári töltött káposztát kóstolhattak. Az elkészült ételeket a zsűri is végigkóstolta és mindegyik csapatnak két-két díjat adott aszerint, hogy melyik kategóriában teljesítettek a legjobban - mondta el Török Sándor, az esemény házigazdája. Idén sem maradhatott el a kvízverseny, e mellett fellépett Kátai Zoltán Tinódi-díjas énekmondó is.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!