ERDON Helyi hírek

2015.06.23. 09:21

Ősök és hősök trilógia bemutatója

Cey-Bert Róbert Gyula író, a Gasztronómiai Világszövetség elnöke Nagyváradon is bemutatta legújabb könyvét június 22-én. Az eseményre a Szent László Napok előrendezvényeként került sor.

Cey-Bert Róbert Gyula író, a Gasztronómiai Világszövetség elnöke Nagyváradon is bemutatta legújabb könyvét június 22-én. Az eseményre a Szent László Napok előrendezvényeként került sor.

Hétfő délután a június 25–28. között megrendezésre kerülő Szent László Napok egyik előrendezvényeként Cey-Bert Róbert Gyula az Ősök és hősök trilógia utolsó kötetét, a Koppány, a fény harcosa című könyvet mutatta be a váradi Góbé csárdában. Az előadással egybekötött könyvbemutató egy erdélyi turné utolsó állomása. A turnéról Püski István, a Püski Kiadó (amelynek gondozásában megjelentek a kötetek) vezetője beszélt. Mint elmondta, harmadik éve szervezik meg a körutat, idén Kézdivásárhelyre, Sepsiszentgyörgyre, Székelyudvarhelyre, Csíksomlyóra, Marosvásárhelyre és Nagyváradra jutottak el a kötetekkel.

Bemutató

Cey-Bert Róbert az alkalmon bemutatta az Ősök és hősök trilógia harmadik kötetét, a Koppány, a fény harcosa című könyvet, de beszélt az első kettőről is az Atilla, a hun üzenet, valamint A pozsonyi csata című kötetekről is, sőt a készülő könyvekről is elárult részleteket az előadó, egy újabb trilógiáról, amely a magyar–török viszonyt fogja feldolgozni. Az első könyv, amelynek kézirata már elkészült a mohácsi csata előzményeibe enged majd betekintést. Az előadó kiemelte, hogy „a magyar történelem legnagyobb tragédiája, az hogy hamisítják, a tényeket elhallgatják. Ezt látva fellázadtam az igazságtalanság ellen és megírtam ezeket a könyveket, hogy a magyar nép ismerje meg igazi történelmét. Mert ha egy nép nem ismeri saját történelmét, akkor lelkileg meggyengül. Le kell rombolni a hazugság falát, ezek a kötetek pedig ezt a célt szolgálják”. Az előadás alkalmával a trilógia mindhárom kötetéről beszélt Cey-Bert. Kiemelte, hogy mind Attiláról, mind Koppányról hamis kép maradt fenn, a magyarok legnagyobb győzelme, a 907-es pozsonyi csata pedig teljesen kitörlődött a nemzeti emlékezetből, ezen történelmi hiányosságok orvoslására születtek meg a kötetek – tette hozzá.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!