ERDON Helyi hírek

2015.06.28. 19:31

Közös stratégiát dolgoznának ki

A kolozsvári Diakonia Keresztyén Alapítvány képviselői mutatták be péntek délelőtt az Együtt többek vagyunk című projektet, melyhez Bihar megyei települések is csatlakozhatnak.

A kolozsvári Diakonia Keresztyén Alapítvány képviselői mutatták be péntek délelőtt az Együtt többek vagyunk című projektet, melyhez Bihar megyei települések is csatlakozhatnak.

Amint dr. Sárosi Arthur igazgatótól megtudtuk, a Together we are more címet viselő projekt norvég támogatással jött létre, s lényege a szociális hálózatoknak a kiépítése, valamint egy megfelelő stratégia kidolgozása a roma származású, szociális problémákkal küzdő lakosok megsegítésére. Mihaela Onea projektkoordinátor elmondta: a projektben Bihar és Kolozs megyei települések vehetnek majd részt, egyelőre Bihar megyéből Székelyhíd csatlakozott, de további településekre is számítanak.

Letesztelik

Találkozók zajlanak majd és műhelymunka során fogják megosztani tapasztalataikat a résztvevők. Fontos a megfelelő stratégia, korábban ugyanis előfordult, hogy egy-egy általuk szervezett tevékenység nem hozta meg a várt eredményt. A projekt alatt alkalom nyílik majd arra, hogy az ötleteket leteszteljék és egyúttal a szociális felzárkóztatásra irányuló leghatékonyabb módszereket dolgozzák ki. A tervezett programok közé tartozik többek között a szülők iskolája, az írásoktatás a felnőtteknek, a kiegészítő oktatás, az egészségügyi oktatás és még sorolhatnánk.

A projekt költségvetése 200 ezer euró és jövő áprilisban ér véget. A nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Központban megszervezett pénteki nyitókonferenciára főként Bihar megyei települések polgármesteri hivatalainak és iskoláinak képviselőit hívták meg és részt vett Szabó Ödön parlamenti képviselő is. Az alapítvány igazgatója bemutatta célkitűzéseiket, s kihangsúlyozta, hogy Jézus tanításai szerint nem csak magunkért felelünk, hanem a közelünkben lévőkért is, ez pedig csakis cselekedetekben mutatkozhat meg. Később szó esett arról, hogy milyen programokat szerveznek majd. Tulajdonképpen egy hálózat jön majd létre a két megye között, melybe minél több települést szeretnének bevonni, főleg olyanokat, ahol több szociálisan hátrányos helyzetben lévő roma család lakik.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!