ERDON Helyi hírek

2015.06.28. 19:35

Ideiglenes szállásokat avattak

Péntek délben a helyi önkormányzat munkatársai felavatták a várad-szőllősi Atelierelor utcai 2. és 3. számú ideiglenes szállásközpontokat.

Péntek délben a helyi önkormányzat munkatársai felavatták a várad-szőllősi Atelierelor utcai 2. és 3. számú ideiglenes szállásközpontokat.

Az ünnepségen jelen volt és felszólalt Mircea Mălan jelenlegi alpolgármester, Florica Cherecheş liberális képviselő asszony, aki a beruházások elkezdésekor volt alpolgármester, valamint Marcel Boloş, az Észak-Nyugat Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója, aki korábban az önkormányzat fejlesztésekért és uniós támogatásokért felelős vezetője volt.

Többek közt elhangzott, hogy mindkét központot az Európai Unió 2007–2013 közötti időszakra vonatkozó Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programjának támogatásával újították fel, illetve korszerűsítették. A létesítmények tulajdonképpen ugyanabban az ingatlanban találhatóak, csupán egy fal választja el a kettőt, de azért számozták külön őket, mert így több EU-s pénzt tudtak megpályázni.

A 2. számú központot érintő beruházás értéke 3.067.132 lej volt, melyből a vissza nem térítendő támogatás 2.414.364 lej. Partnerségben a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalával (ASCO) 51 hónapon keresztül, vagyis 2011 márciusa és 2015 júniusa közt zajlott az 1.370 négyzetméternyi felület rendbetétele, melynek eredményeképpen kialakítottak 14, saját konyhával és fürdőszobával rendelkező, 39 négyzetméteres garzonlakást, 4 kétszobás lakást (59 négyzetméter), egy tanácsadói irodát, egy alkotóműhelyt, egy adminisztratív irodát, egy műszaki helyiséget, egy portáskabint, egy raktárt babakocsik és kerékpárok számára, valamint egy játszóteret.

Nincs lakbér

A 3. számú központot célzó befektetés 3.506.743 lejbe került, melyből a vissza nem térítendő támogatás 2.817.969 lejt tesz ki. Itt a felsorolt kiegészítő helyiségen kívül 19, saját konyhával és fürdőszobával rendelkező, 39 négyzetméteres garzonlakást, és 4 kétszobás lakást (59 négyzetméter) létesítettek.

A kedvezményezetteket speciális, a Helyi Tanács által meghatározott kritériumok alapján választották ki (162 személyt), például bizonyítaniuk kellett, hogy állandó jövedelemmel rendelkeznek, vagy az is előnynek számított, ha kilakoltatták őket valahonnan. Lakbért nem kell fizessenek, és két évig maradhatnak, néhány éves meghosszabbítási lehetőséggel, ha addig nem rendeződik a helyzetük, de természetesen nem a végtelenségig.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!