ERDON Helyi hírek

2015.06.24. 15:32

Frissítettek a mobilapplikáción

Nagyvárad- Szerdán a városházán sajtótájékoztatót tartott Eduard Florea városmenedzser, melynek témája a váradi önkormányzat által az átláthatóság növelése érdekében tett intézkedéssorozat volt.

Nagyvárad- Szerdán a városházán sajtótájékoztatót tartott Eduard Florea városmenedzser, melynek témája a váradi önkormányzat által az átláthatóság növelése érdekében tett intézkedéssorozat volt.Szerdai sajtótájékoztatóján Eduard Florea városmenedzser azt mondta: a váradi önkormányzat az utóbbi években arra törekedett, hogy átláthatóvá tegye a közpénzek elköltésének és a tenderpályázatok lebonyolítási módját úgy a közintézmények, mint az alárendelt állami társaságok esetében, illetve a lakossággal való kommunikációt is hatékonyabbá igyekszik tenni. Ezért tömöríti az ügyfélszolgálatait a városháza piramishelyiségében, és tette lehetővé okostelefon-alkalmazások használatát. Ezekkel tulajdonképpen eleget tesz a Román Akadémiai Társaság (SAR) nevű civil szervezet által megfogalmazott elvárásoknak is, melyek olyan indikátorokat határoznak meg, amik hozzájárulnak az átláthatóság növeléséhez és a bürokrácia csökkentéséhez.

Az egyik ilyen intézkedés, hogy a Polgármesteri Hivatal honlapján (www.oradea.ro) a megtörténtüket követő 15 napon belül posztolni fogják a pénztári kifizetések, banki átutalások és egyéb pénzügyi műveletek részletes leírását, illetve állítása szerint már működik az a menüpont, mely három alfejezetre lebontva (szerződések, versenytárgyalások meghirdetése, kifizetések) közöl vonatkozó információkat Excel-táblázatok formájában úgy, hogy újrafelhasználásra, vagy statisztikák készítésére is alkalmasak. Emellett az önkormányzat regisztrált azon a portálon, mely Partnerség a nyitott kormányzásért elnevezéssel a világ számos országában működik. Romániából 74 ország csatlakozott, és Várad a 9. helyet foglalja el a transzparencia tekintetében.

Újdonságok

Újdonságnak számít, hogy akik adroidos telefonnal, vagy iOS operációs rendszerrel rendelkeznek, azoknak kezelési vagy egyéb költségek nélkül, egy egyszerű mobilapplikáció révén lehetővé teszik, hogy megnézzék, milyen adósságaik vannak a helyi költségvetés irányába.

Emellett továbbfejlesztették azt az ingyenesen letölthető androidos mobiltelefon-alkalmazást is, amit tavaly novemberben helyeztek üzembe a Google Play rendszerben, és aminek segítségével az ezzel a modern kommunikációs eszközzel rendelkező állampolgárok hat közintézményeknek (a Polgármesteri Hivatal, a Helyi Rendőrség, a Vízművek, a Helyi Közszállítási Vállalat, a Termoficare Rt. és a RER köztisztasági vállalat) küldhetnek fényképpel is ellátott SMS-seket, melyben jelzik, ha különféle közérdekű problémákat észlelnek. A barátságosabb dizájnú új verzióban a felhasználók hír jellegű, a sajtóközleményekhez hasonló üzeneteket kapnak például arról, ha a közvita lesz. Ugyanakkor egy Google-térképet is beépítettek, melynek segítségével a felhasználó látja, ha az ő negyedében valaki őt is érdeklő kérdést vetett fel. Lájkolhatja a mások által küldött petíciókat, és akkor ő is választ kap, illetve az is látható, hogy különféle beadványokra milyen válaszok érkeztek a feldolgozás valamennyi szakaszában.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!