ERDON Helyi hírek

2015.06.28. 12:05

Fonalba szőtt álmok

Gazdáné Olosz Ella textilművész emlékkiállítását nyitották meg június 25-én, csütörtök délután a Szent László Napok keretében a Partiumi Keresztény Egyetemen.

Gazdáné Olosz Ella textilművész emlékkiállítását nyitották meg június 25-én, csütörtök délután a Szent László Napok keretében a Partiumi Keresztény Egyetemen.

Értékes textilművészeti kiállításnak ad otthont a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE). A tárlaton Gazdáné Olosz Ella néhai textilművész munkái tekinthetők meg. Az emlékkiállítás megnyitójára június 24-én került sor a PKE előcsarnokában. Az esemény a Partiumi Magyar Művelődési Céh (PMMC) szervezésében és a Szent László Napok keretében valósult meg. A meghívottakat és az érdeklődőket Horváth István a PMMC igazgatója köszöntötte. Beszédében kiemelte, hogy „egy évvel ezelőtt a PMMC arra vállalkozott, hogy egy éven keresztül székelyföldi művészeket mutat be Váradon. Reméljük, hogy ezt sikerrel teljesítettük, és hogy ez az emlékkiállítás méltó lezárása lesz a projektnek”.

Ikat technika

Az alkotásokat Dr. Kányádi Iréne művészettörténész méltatta. Beszédében kiemelte, hogy az 1970-79-es években nagy fordulat következett be a művész életében, hiszen ebben az időszakban megadatott neki, hogy hat tanulmányutat tegyen a nyugati országokban, valamint a közép és a közel keleti országokban. Ezen utakon sajátította el a tipikusan keleti ikat technikát, ami később az ő munkáit is meghatározta. A művészettörténeti szakirodalom úgy emlegeti Gazdáné Olosz Ellát, mint az európai textilművészet egyik emblematikus alakját – hangzott el. „A textilművész ezeken az utakon bepillantást nyert az egyetemes művészet minden rétegébe, mindezt kiegészítette népművészeti ismereteivel. Ez által kialakította saját művészi célkitűzését, miszerint meg kell teremteni a keleti és a nyugati, az ősi és a modern művészet monumentális szintézisét. Munkáit szemlélve rájövünk, hogy ez sikerült is neki” –mondta el Kányádi Iréne. A kiállított munkák nagy része kecskeszőrből, különböző népi technikákkal készültek. Az eseményen jelen volt a néhai művész fia is, Gazda István temesvári lelkipásztor, aki elmondta, hogy édesanyja alkotásaiból csak egy töredéket tudtak elhozni a tárlatra, szám szerint huszonhármat. Az esemény fényét Andrejszki Judit szoprán előadása emelte. A tárlat július 12-ig tekinthető meg.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!