ERDON Helyi hírek

2015.06.05. 14:31

Flakonhajó a Sebes-Körösön

Nagyvárad- A Helyi Rendőrség A Környezetvédelmi Világnap alkalmából pénteken egy kizárólag műanyag palackokból összeállított „hajót” bocsátott vízre a Szováta-híd környékén egy projekt keretében.

Nagyvárad- A Helyi Rendőrség A Környezetvédelmi Világnap alkalmából pénteken egy kizárólag műanyag palackokból összeállított „hajót” bocsátott vízre a Szováta-híd környékén egy projekt keretében.

A Helyi Rendőrség együttműködve a Nagyváradi Egyetem építészeti fakultásával a Zöldhajó- újrahasznosítunk a természetért elnevezésű projekt keretében A Környezetvédelmi Világnap alkalmából pénteken egy kizárólag műanyag palackokból összeállított hajóféleséget bocsátott vízre a Szováta-híd környékén

azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.

A több mint 5000 flakont óvodások, iskolások és egyetemisták gyűjtötték össze. A projekt különben nemzetközi szinten is népszerűsítve van, az Európa Unió egyik honlapján. A körülbelül 3000 lejbe kerülő bárka 500-600 kilogramm súlyú, és körülbelül 4-6 személyt bír el, de magánembereknek tilos beleülni.

Egy hónapig

Cristian Puşcas projektkoordonátor, egyetemi oktató azt nyilatkozta az Erdély Onilne-nak: három héttel ezelőtt kezdtek el dolgozni a csónakon, az alapcsapatot körülbelül 5-6 egyetemista alkotta, akihez önkéntesek is csatlakoztak. Hangsúlyozta: nem ők találták fel a spanyolviaszt, hiszen korábban Temesváron is sor került egy hasonló kísérletre.

A látványos akció helyszínén Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság műszaki vezetője is jelen volt, aki honlapunknak elmondta: ők a logisztikai résszel járultak hozzá a sikerhez, illetve segítették a felkészülést, hiszen szintén fontosnak tartják, hogy tiszta legyen a környezetünk.

A bárka körülbelül egy hónapig marad kint, utána a pillepalackok nem kerülhetik el sorsukat, vagyis az újrahasznosításukat.

Ciucur Losonczi Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!