ERDON Helyi hírek

2015.06.17. 15:59

Épül az iskolakomplexum hat új ingatlana

Mivel decemberig el kell készülni minden munkálattal, ezért gőzerővel dolgoznak az új nagyváradi iskolakomplexum építkezésénél, ahol a gazdasági líceum és az egészségügyi iskola fog helyet kapni. A projekt összköltségvetése 46.354.000 lej áfával együtt.

Mivel decemberig el kell készülni minden munkálattal, ezért gőzerővel dolgoznak az új nagyváradi iskolakomplexum építkezésénél, ahol a gazdasági líceum és az egészségügyi iskola fog helyet kapni. A projekt összköltségvetése 46.354.000 lej áfával együtt.

Szerdán terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatót tartottak a nagyváradi önkormányzat képviselői a megyei könyvtárral átellenben lévő új iskolaközpont építőtelepén, ahol nem kevesebb, mint hat új ingatlant építenek egyszerre. Huszár István, Nagyvárad alpolgármestere emlékeztetett arra, hogy a projekt megvalósítása 2007-ig nyúlik vissza, amikor országszerte ún. típusprojekteket fogadtak el, azaz több romániai településen állami finanszírozásból építettek iskolákat. A váradi projekt annyiban különbözött a többitől, hogy itt egyenesen két, egyenként huszonnégy osztályos iskolaépítését hagyták jóvá. Mindeddig azonban csak az egyik iskola készült el, ide már át is költözött a Partenie Cosma Gazdasági Líceum, amely át kellett adja az egykori Nogáll Intézet épületét jogos tulajdonosának a római katolikus egyháznak. A további építkezés már európai uniós pályázaton nyert anyagi támogatásból zajlik. A költségek 85 százaléka vissza nem térítendő uniós támogatás, 13 százaléka az állami költségvetésből érkezik, a fennmaradó két százalék pedig a város önrésze. Miután minden elkészül, ide fog költözni a váradi egészségügyi iskola is, tette hozzá az alpolgármester.

Nagy munka

A továbbiakban Benyovszky Tünde, a nagyváradi önkormányzat műszaki igazgatóságának igazgató-helyettese ismertette részletekbe menően a projekt jelenlegi állását. Ő is megemlítette azt, hogy 2007-ben az Oktatási Minisztérium azt ígérte, hogy a kampuszt állami költségvetésből építik fel, a munkálatoknak hozzá is kezdtek 2008-ban, de végül a város mindössze 1.300.000 lej állami támogatást kapott, a kilenc millió lej értékű iskolaépület (áfával együtt) fennmaradó költségeit a helyi költségvetésből fedezték. Az elkészült huszonnégy tantermes épületbe beköltözött a Partenie Cosma Gazdasági Líceum. A további hat épület felhúzására EU-s támogatást nyert a város. Az uniós projekt keretében épül fel a másik huszonnégy tantermes iskola is. Ennek a két emeletes ingatlannak a földszinti része már elkészült, a betonalapozás ki van öntve, csakúgy, mint az oszlopok, és a falazás is megtörtént az első emeletig. Ebben az ingatlanban a huszonnégy tanterem mellett nyolc laboratórium is helyet kap majd. Az iskolával szemben épül, és már majdnem készen is van a műhely, amely egy földszintes ingatlan lesz, benne négy teremmel és tanárival; itt a szaktárgyakat fogják tanítani. A műhely mellett lesz egy sportterem, melynek alapzata készen van, és oszlopai már szintén ki vannak öntve. Itt jelenleg a fém tetőszerkezeten dolgoznak, amit valószínűleg a jövő hónapban fel is fognak szerelni. A sportterem mellett kap helyet a menza és a klub. Ez egy alagsorból, földszintből és egy emeletből álló épület lesz: az alagsorban tárolják majd az élelmiszereket és egyéb, az étkeztetéshez szükséges felszereléseket, kellékeket, a földszinten lesz az étkezde, az emeleten pedig klub fog működni. Ennek az épületnek most öntik az alapzatát, és a vasszerelése is most készül.

A következő épület a három emeletes, háromszáz férőhelyes bentlakás, itt még csak a vasszerelésnél tart a munkálat. És végül, de nem utolsósorban épül az egy emeletes, összesen tizenhat garzonlakást magában foglaló épület, itt a tanárok laknak majd. Ennek az épületnek a vasszerelése a földszinten már elkészült.

Húsz százalékban kész

A projekt összköltségvetése 46.354.000 lej áfával együtt, eddig a munkálatoknak mintegy húsz százalékát végezte el a kivitelező Selina vállalat. A kivitelezési határidő 2015. december 21. A sajtótájékoztatón Huszár István alpolgármester hangot adott annak a meggyőződésének, hogy határidőre sikerül befejezni a munkálatokat.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!